Kávé téma

Kávétörténelem

Több mint TestŐr

A kávézás eredetéről sok monda kering, az egyik egy pásztor kerge kecskéiről szól, akik a kávécseresznyétől heves ugrándozásba kezdtek. Vajon megkülönböztethető egy arabica kávé egy robusta kávétól? A szakértők szerint az arabica savasabb és gyümölcsösebb, míg a robusta keserűbb és koffeinben gazdagabb.

A technikai fejlődés az automaták területén is látványos

Több mint TestŐr

Ma már megszokott, hogy egy automatából nemcsak italok, ételek, de tulajdonképpen bármi vásárolható. Egyre több automata viszont beszél a vásárlóhoz, sőt megjegyzi egyes szokásait és legközelebb magától kakaót szór a kávé tetejére. Arról nem is beszélve, hogy manapság már nemcsak pénzzel, kártyával, de akár kódolt matricával, vagy belépőkártyával is lehet fizetni, sőt ha más kínálatra vágyik valaki, leadhatja a rendelést is.

A minőségi kávénak gyümölcsös, mogyorós vagy akár zöldséges is lehet a saját íze

Több mint TestŐr

Sokan úgy gondolják, a kávénak keserű az íze, holott a minőségi kávénak a saját ízvilága, akárcsak a boroknak, ezerféle lehet. Ezeket a kávészemeket nem pörkölik feketére, hiszen azzal elnyomnák a kávébabok eredeti ízét.

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

WEBBeteg - K. J. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

A kávézás pozitív hatásai

MTI

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

A jeges kávé annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy teljes étkezés

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyja az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe megy, mivel egyes jeges kávékkal annyi kalóriát juttat a szevezetébe, mint egy teljes étkezéssel – figyelmeztet egy rákkutató alapítvány.

A kávézásnak is van kultúrája!

Több mint TestŐr

A kávézásnak, ugyanúgy, mint a borfogyasztásnak is, kultúrája van. A nap folyamán nem ugyanolyan kávét kell inni reggel, mint például délután. Fontos a kávé fajtája, a főzés típusa, de az is befolyásolhatja a zamatot, hogy a kávégépbe menyire erősen vagy gyengén tömörítettük az őrölt kávét.

Nagyító alatt a kávé és a forró italok

WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynöksége, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) összehívott egy 23 tudósból álló nemzetközi munkacsoportot, amely értékelte a kávé, a maté, és a nagyon forró italok fogyasztásának rákkeltő hatását.

Élénkít és még finom is

Több mint TestŐr

Mi a legnépszerűbb kávé? Miből lehet igazán finomat készíteni? Léteznek-e különleges ízesítésű kávék? Most mindenre választ kapunk!