Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól

MTI
megjelent:

Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában.

A Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársai Youjin Je vezetésével szisztematikusan áttekintettek 12 követéses tanulmányt, melyek összesen 646 848 embert érintettek, közülük 5403 páciensnek volt vastagbél- vagy végbélrákja.

A sok, illetve kevés kávét fogyasztók adatait összehasonlítva a kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és a vastagbél-, valamint végbélrák előfordulásának kockázata között.

Noha az elemzett tanulmányok közül négy az Egyesült Államokban, öt Európában, három pedig Japánban készült, minden ország adatai igen hasonlók voltak.

Az egyetlen eltérést a nőknél előforduló vastagbélrák előfordulásánál állapították meg, ebben a csoportban 21 százalékkal csökkent a kockázat a kávéfogyasztás növekedésével, sőt a japán nők körében 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott az elemzés.

Je hozzátette, hogy a hatás a kávé típusától (normál vagy koffeinmentes), illetve elkészítési módjától (főzött vagy filteres) is függ, ezért ebben az irányban további vizsgálatok szükségesek.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.