evés függőség

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Tudom, hogy orvosi diagnosztika nélkül nem biztos, mégis úgy gondolom, hogy evés függőségem van. 169 cm és 74 kg vagyok. Soha nem voltam igazán vékony és mindig sportoltam. Az utóbbi néhány évben, és főleg az utolsó fél évben viszont valóban a függőség jeleit kezdtem érezni. Boldogságomban, szomorúságomban eszem, az igazi kikapcsolódáshoz evés társul, ha nem tudok valamiért enni, ingerlékeny leszek, szeretek inkább titokban és egyedül enni, titkolom mások elől, hogy mikor mit és mennyit ettem. Próbáltam természetesen fogyókúrákat, de a nagyon szigorú, és a megengedő diéták sem mentek. A kilók viszont jönnek fel, fél év alatt 5 kg-ot híztam. Nagyon stresszes, rohanós az életmódom, mivel egyetemre járok, rendes ebédidőm nincs és gyakran rendes főtt ételhez is nehéz jutnom. A rendszeres sportot igyekszem beépíteni a napjaimba, de egyelőre csak megszakításokkal ment. A problémám elsősorban nem az éhség-érzettel van (bár az is szokott jelentkezni) , hanem az evés, az étek utáni vággyal. A külsőm utálata, a bűntudat, ez evés-nem evés váltakozása már teljesen kitölti és megkeseríti a napjaimat. Próbáltam dohányozni helyette, ami tudom, hogy nem jó megoldás, de egyébként nem is segített. A kérdésem az lenne, hogy hova, kihez, milyen irányba forduljak a problémámmal, mert egyedül már biztosan nem megy a helyzetből való kilépés- fél éve ezzel próbálkozom. És kérem, ne írja, hogy ez nem függőség, mert érzem, hogy az egész napom az evés körül forog és fizikai/lelki tünetei is azonnal jelentkeznek az "elvonásnak". Segítségét előre is köszönöm!

Kovács Piroska válasza evészavar témában

Kedvesem,

Önnek a BMI index kiszámítása szerint enyhe túlsúlya van (25.9) . A leírtak alapján mindenképpen érdemes terápiás ellátást igénybe vennie, mivel a háttérben lelki okok állhatnak, aminek tisztázása és átkeretezése/áttanulása pl. kognitív viselkedésterápiával lehetséges. Állami ambuláns szakellátásra a Semmelweis Egyetem keretében van lehetősége. Elérhetőség

1083 Budapest, VIII. Tömő u. 25-29. III. emelet

Tel: 459-1493. Vagy magánpraxisban, az ilyen profilú szakembernél.

Üdvözlettel:

Kovács Piroska pszichológus

w

Kérdés: 2013. március 12., 19:03 ;Megválaszolva: 2013. március 15., 09:31
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kamaszkori evészavar, hánytatás
Tisztelt Doktor nő/úr! Van nekem egy 16 éves lányom, aki január óta hánytatja magát, mert kövérnek érzi magát. Most, hogy ez kiderült...
kényszeres evés
Tisztelt Doktornő! Az életvitelem olyan volt, hogy már fiatalon is este volt a főétkezés. Ma már nem indokolt, és mégis este eszek. Viszont hosszú...
Nem eszik szinte semmit a fiam
Üdvözlöm! Nekem egy olyan problémám van, hogy a fiam 11 éves és körübelül 2 éves kora óta nem eszik meg szinte semmit. Amit megeszik az a leszűrt...
anorexia, mi a teendő?
Tisztelt Doktornő/Úr! A húgom miatt írok, aki 17 éves. Egy éve fogyókúrába kezdett, ami már teljesen elfajult. Egy éve még egy csinos...
Anorexia/Bulimia
Tisztel Doktor úr! Külföldön dolgozom egészen karácsonyig és a közel egy éve fenn álló táplálkozási zavaraim drasztikusan romlottak. Nagyon...