Évtizedekkel a fejsérülés után is előjöhet az epilepszia

MTI
megjelent:

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál, állapították meg amerikai orvosok vietnámi veteránok követéses vizsgálatával. A Neurology című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint igen hosszú idő elteltével is megjelenhet a poszttraumás epilepszia a harctéren szerzett fejsérüléseket követően.

Az amerikai haditengerészeti orvosi központ munkatársai olyan vietnámi veteránok állapotát követik nyomon, akik egykor fejsérülést szereztek. Az eredeti sérülés után 35 évvel lefolytatott vizsgálat már a harmadik volt a katonáknál.

A 199, fejsérülésen átesett veterán közül 87-nél (44 százalék) jelentkezett poszttraumás epilepszia. Összehasonlításként: a fejsérülést nem szerzett katonák körében négy százalék körülinek találták a görcsrohamok gyakoriságát.

A veteránok közül tizenegynél a második, 15 évvel ezelőtti és a mostani, 35 évvel a fejsérülés utáni felülvizsgálat között eltelt időben jelentkezett az első epilepsziás roham. A tanulmányt szerkesztőségi cikkben kommentáló James Willmore szerint az érintettek agyi aktivitásának vizsgálata igazolta, hogy az eredeti sérülés okozta a felbukkant epilepsziát.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.