Zeta-Jones és a bipoláris zavar

MTI
megjelent:

Bipoláris zavar, népszerűbb nevén mániás depresszió miatt szorult kezelésre Catherine Zeta-Jones brit színésznő, akit nagyon megviselt férje, Michael Douglas súlyos rákbetegsége.

A személyiségzavarban szenved?k jellemz?i
A személyiség, mint kifejezés arra utal, ahogyan az egyén önmagát és környezetét látja, értékeli, ahogyan kezeli a körülötte zajló eseményeket. A személyiségjegyeink részben velünk születettek, másrészt viszont tanultak. Személyiségünk egész életünk során változik, bár bizonyos alapjegyek végigkísérik egész életünket. A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10%-ának, a családorvosukhoz fordulók 20%-ának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40%-nak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
A személyiségzavarban szenvedők jellemzői>>

"Az elmúlt évben felhalmozódott stressz miatt Catherine úgy döntött, hogy rövid időre bevonul egy mentális betegségekkel foglalkozó klinikára, hogy kezeltesse bipoláris II. zavarát" - jelentette be Cece Yorke, az Oscar-díjas színésznő szóvivője. Mint hozzáfűzte, a híresség most már kitűnően érzi magát, és alig várja, hogy a héten elkezdje a munkát két készülő filmjében. Közleményéből nem derült ki, hogy mikor állapították meg a brit színésznő betegségét, illetve az sem, hogy mikor és mennyi ideig állt kezelés alatt.

Zeta-Jones férjénél tavaly nyár végén diagnosztizáltak rendkívül előrehaladott torokrákot. A világhírű színész idén januárban bejelentette, hogy a sikeres kezelésnek köszönhetően meggyógyult.

A népszerű színész házaspárnak egy tízéves fia és egy hétéves lánya van. A bipoláris II. zavart szélsőséges kedélyhullámzás és depressziós időszakok jellemzik, a betegség gyógyszeresen, illetve pszichoterápiával jól kezelhető.

Mark Davies, a brit Rethink mentális karitatív szervezet szakembere a bbc.co.uk megkeresésére kiemelte, hogy roppant bátorságról tett tanúbizonyságot Zeta-Jones, amikor nyíltan vállalta betegségét, amely még magán viseli a mentális betegségek stigmáját. "Bár sebezhető lesz, sokak számára nyújt majd vigaszt, akik némán szenvednek, és valószínűleg nehezen küzdik le félelmeiket" - mutatott rá a szakértő.

A személyiségzavarban szenved?k jellemz?i
A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt. Más az előfordulási gyakorisága, háttere, kórlefolyása és a kezelése is.

A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából állandó, egy százalék körül mozog, a nemek között lényeges eltérés nincs. A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben, de genetikai tényezők mellett szól, hogy a beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar, illetve az unipoláris depresszió is 2-10-szer gyakoribb, emellett pszichoszociális tényezők szerepe is fontos.

Bővebben a bipoláris zavarról>>

(MTI)

Cikkajánló

Egészséges nyári viselet
Egészséges nyári viselet

Tippek a kényelemért.

Légszennyezettség
Légszennyezettség

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.