Ólom téma

Az ólommérgezés: veszélyforrások és tünetek

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ólommérgezésről akkor beszélünk, ha az ólom lerakódik a szervezetben, ez hónapokat, éveket vehet igénybe. Az ólom már kis mennyiségben is komoly egészségi problémákat okozhat.

Mérgező fémek magasabb koncentrációját mutatták ki autista gyerekek szervezetében

MTI

Számos mérgező fém magasabb koncentrációját mutatták ki autista gyerekek vérében és vizeletében az Arizonai Egyetem kutatói.

Iszapömlés: nincs sugárzásveszély

MTI

Nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtök reggel az MTI-vel, miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a vörösiszappal elöntött térségben.

Iszapömlés: A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mértékű katasztrófa?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Vörösiszap árasztott el hétfőn három Veszprém megyei települést (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely), áttörve az ajkai tározó gátját. A 700.000 m3 vörösiszap kiömlése következtében eddig négy személy meghalt, hatan eltűntek és több mint százan - köztük többen súlyos, életveszélyes állapotban - megsérültek.

Ólom a vérben - Már az alacsony érték is veszélyes!

MTI

Az amerikai lakosság ólomveszélyeztetettsége lényegesen csökkent annak nyomán, hogy 1978-ban korlátozták az ólomalapú festékek forgalmazását, 1996 pedig betiltották az ólmozott benzint.

Az ólom felhalmozódik a szervezetben - Miért veszélyes?

MTI

Az ólom jelenleg elfogadottnak tartott vérbeli szintje ártalmas a gyerekek központi idegrendszerére, érzelmi és intellektuális fejlődésükre - állapították meg brit kutatók, akik a határérték felére csökkentését javasolják.

A környezetszennyezés is növelheti a májbetegségek esélyét

MTI

A környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőtt lakosság körében - derül ki a louisville-i egyetem egy új kutatásából. Ez a jelenség eddig ismeretlen volt.

felszívódás

Orvos valaszol - Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos

Tisztelt Doktornő/ Úr! Azután érdeklődöm, hogy ólom tartalmú vegyületek ből az ólom egy része felszívódhat-e a bőrön keresztül.