Téma: Ólom

Óriási probléma Földünkön az ólomszennyezés

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2023.04.22. 05:03
Óriási probléma a világon a környezetszennyezés. Ezenbelül a légszennyezettség - leginkább a fejlett országokban - különösen veszélyes mértéket öltött az utóbbi időben. Az UNICEF szerint a Földön minden harmadik gyermek...
A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az ólommérgezés: veszélyforrások és tünetek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2013.08.12. 15:45
Ólommérgezésről akkor beszélünk, ha az ólom lerakódik a szervezetben, ez hónapokat, éveket vehet igénybe. Az ólom már kis mennyiségben is komoly egészségi problémákat okozhat.
Nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtök reggel az MTI-vel, miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a vörösiszappal elöntött térségben.
Az ólom jelenleg elfogadottnak tartott vérbeli szintje ártalmas a gyerekek központi idegrendszerére, érzelmi és intellektuális fejlődésükre - állapították meg brit kutatók, akik a határérték felére csökkentését...

Felszívódás

Orvos valaszol - Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos - 2010.06.03. 10:57
Tisztelt Doktornő/ Úr! Azután érdeklődöm, hogy ólom tartalmú vegyületek ből az ólom egy része felszívódhat-e a bőrön keresztül.