Mérgező fémek magasabb koncentrációját mutatták ki autista gyerekek szervezetében

Szerző: MTI

Számos mérgező fém magasabb koncentrációját mutatták ki autista gyerekek vérében és vizeletében az Arizonai Egyetem kutatói.

A Biological Trace Elements Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az amerikai kutatók 55 5-16 éves autista gyereket vizsgáltak, és eredményeiket összevetették hasonló korú és nemű 44 gyermek eredményeivel.

Ólom, tallium, ón, volfrám

Az autista gyerekek csoportjának vérmintáiban jelentősen - 41 százalékkal - magasabb volt az ólom koncentráció, vizeletmintájukban az ólom - 74 százalékkal, a tallium - 77 százalékkal, az ón - 115 százalékkal és a volfrám - 44 százalékkal - volt magasabb.

Az ólom, a tallium, az ón, a volfrám mind mérgező fémek, amelyek károsítják az agy fejlődését és működését és más szervek egészséges működését is befolyásolják.

Legerősebb kapcsolat a kadmium és a higany esetében

A szakemberek statisztikai elemzésnek vetették alá a kapott adatokat, hogy meghatározzák, van-e összefüggés a mérgező fémek koncentrációja és az autizmus súlyossága között, figyelembe véve az autizmus súlyosságának három különböző skáláját.

Megállapították, hogy az autizmus súlyosságának váltakozása összefügg a mérgező fémek szintjével, a kadmium és a higany esetében volt a legerősebb a kapcsolat.

Feltételezzük, hogy ha csökkentjük a mérgező fémeknek való korai kitettséget, az segíthet az autizmus szimptómáinak javításában és a mérgező fémek eltávolítása csökkentheti ezeket a szimptómákat. Ez a feltételezés további kutatást igényel - idézte a tanulmányt a ScienceDaily tudományos hírportál.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Élet a bántalmazó párkapcsolatban...

A családon belüli erőszak, a partnerek közötti bántalmazás, annak nyilvánosság elé tárása sajnos ma is tabu téma, amit elsősorban a szenvedő...

A COVID-19-járvány hatása az...

Emelkedett vagy csökkent az öngyilkossági szándék a koronavírus-pandémia hatására? A COVID-19 koronavírus-járvány sok ember számára komoly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.