Mi volt Kleopátra szemfestékében? Kutatás

Független Hírügynökség
megjelent:

A francia tudósok a hajszálnál tízszer véknyabb elektródával vizsgálták, milyen hatással van egyetlen sejtre az egyiptomiak által kikevert ólomklorid.

Az ókori Egyiptomban a csodás szemsmink nemcsak a szemmel veréstől óvta a viselőjét, hanem a szembetegségektől is, állapították meg a párizsi Louvre múzeum és a CNRS kutatóintézet tudósai.

Azt már az ókori görögök és rómaiak is megfigyelték hogy az egyiptomi szemkozmetikumoknak gyógyhatásuk is volt, de a francia kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mitől. A 4 ezer évvel ezelőtti egyiptomiak ólmot és ólomsókat használtak a szemhéjfestékekben, amelyeknek összeállítása gyakran hónapokat vett igénybe.

Mérgezések
Mérgezésre utalhat még tudatzavar, könny- és nyálfolyás, szájszárazság, hólyagok megjelenése a bőrön, feltűnően szűk, vagy tág pupilla, gyógyszer-, illetve keserűmandula szagú lehelet. Az émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, láz, fejfájás ételmérgezésre hívhatják fel a figyelmet. Mérgezések

A francia tudósok a hajszálnál tízszer véknyabb elektródával vizsgálták, milyen hatással van egyetlen sejtre az egyiptomiak által kikevert ólomklorid.

Azt találták, hogy az általános vélekedéssel szemben az ólom nagyon kis dózisban nem károsítja a sejtet.

Sőt, nitrogénmonoxid molekula keletkezik belőle, amely aktiválja az immunrendszert, és szemfertőzések esetén segít elpusztítani a baktériumokat.

A tanulmány az Analytical Chemistry című kémiai tudományos folyóirat online változatában jelent meg csütörtökön.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.