Óriási probléma Földünkön az ólomszennyezés

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Óriási probléma a világon a környezetszennyezés. Ezenbelül a légszennyezettség - leginkább a fejlett országokban - különösen veszélyes mértéket öltött az utóbbi időben. Az UNICEF szerint a Földön minden harmadik gyermek vérének ólomszintje eléri azt a határértéket, amelynek már súlyos egészségügyi vonzata van.

A legrosszabb a helyzet a dél-ázsiai országokban, ahol az ólmozott benzin és az ólom alapú festékek még forgalomban vannak és ahol az ólom-sav akkumulátorok újrahasznosítása mindezidáig nem megoldott.

Az ólom káros hatásai

Az ólom károsítja a sejtek szerkezetét, kiszorítva más, létfontosságú fémeket. Különösen a kisgyermekekre veszélyes, mert súlyos, életre szóló szellemi, testi és fejlődésbeni károsodást képes okozni. Kis mennyiségben is ártalmas, míg a hosszú idő alatt lerakódott ólom ólommérgezéshez vezet.

Tovább Az ólommérgezés: Veszélyforrások és tünetek

Nemrégiben készült egy amerikai tanulmány, amely a repülőtér közelében élő gyerekek vérólomszintjét elemezte. Habár az ólomterhelés problémáját már a 70-es években észlelték, a vizsgálat feltárta, hogy a repülésből származó ólomkibocsátás még mindig súlyos egészségkárosító tényező. Az egy évtized adatait elemző tanulmány eredményei alapján arra jutottak: minél közelebb lakott egy gyermek a repülőtérhez, annál valószínűbb, hogy vérében az ólomszint meghaladta a biztonsági hatérértéket. Ezen kívül befolyásolta az ólomszintet a dugattyús motoros repülőgépek forgalma és a repülőtéren értékesített ólmozott repülőgépbenzin mennyisége is.

Egyéb ólomforrások

Ólomforrást jelenthet továbbá az ólomcsövekben áramló ivóvíz, a bányászatból származó ólom, mindamellett fűszerekben, gyógyszerekben, játékokban és egyéb fogyasztási cikkekben is találkozhatunk ezzel a nehézfémmel.

Magyarországon a vörösiszap katasztrófa idején került előtérbe az ólommérgezés veszélye, azonban a vizsgálatok alapján sem az iszap, sem a száradása során keletkező szálló por ólomtartalma nem érte el a kockázatos szintet. Hazánkban folyamatosan vizsgálják az ivóvíz ólomtartalmát, amelynek literenkénti határértéke 10 µg.

Tovább Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

A megelőzés fontossága

Az UNICEF és az országok kormányai kiemelten dolgoznak az ólomszennyezés csökkentéséért. Szerencsére az ólom biztonságosan újrahasznosítható és a szennyezett területeket helyre lehet állítani. Fontos a megelőzés és a tájékozódás, tájékoztatás mind az egyén, mind a társadalom szintjén: az ólomsavelemekre és egyéb hulladékokra vonatkozó környezetbiztonsági intézkedések figyelembevételével, közoktatási kampányok, iskolai felhívások szervezésével.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.