Az ólom felhalmozódik a szervezetben - Miért veszélyes?

MTI
megjelent:

Az ólom jelenleg elfogadottnak tartott vérbeli szintje ártalmas a gyerekek központi idegrendszerére, érzelmi és intellektuális fejlődésükre - állapították meg brit kutatók, akik a határérték felére csökkentését javasolják.

A Bristoli Egyetem kutatói 582, harminc hónapos gyerek vérmintájában nézték meg az ólom koncentrációját. Megállapították, hogy a gyerekek 27 százalékánál öt mikrogramm fölött volt deciliterenként az ólom szintje.

Viselkedési zavart okoz

A gyerekeket eztán rendszeres időközönként ellenőrizték, majd 7-8 éves korukban értékelték tanulmányi előmenetelüket és viselkedésüket. Minden egyéb befolyásoló tényezőt is figyelembe véve megállapították, hogy a 30 hónapos korban mért ólomszint összefüggést mutat az iskolai teljesítménnyel, az antiszociális viselkedéssel és a hiperaktivitással.

A kutatók öt mikrogramm deciliterenkénti ólomszint alatt nem tapasztaltak egyértelmű hatást, az 5 és 10 mikrogramm közötti deciliterenkénti ólomkoncentráció azonban jelentősen rontotta a gyerekek olvasási (49 százalékkal) és az írási (51 százalék) teljesítményét. Tíz mikrogramm fölötti vérbeli ólomszint esetén háromszorosára emelkedett az antiszociális viselkedés és hiperaktivitás kockázata.

Felhalmozódik a szervezetben

Az ólomra vonatkozó, biztonságosnak tartott határérték jelenleg 10 mikrogramm deciliterenként. A nehézfém mérgező hatását már 1892-ben leírták, azóta többször csökkentették a megengedett határértéket. Veszélyességét fokozza, hogy felhalmozódik a szervezetben. A kisgyerekek környezetében a festékekben, a háziporban, a vízvezetékekben és a talajban is jelen van.

A tanulmány az Archives of Diseases in Childhood című szakfolyóiratban jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.