Mi okozhatta az ájulásom? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Félévente kétszer, háromszor is előfordul, hogy elveszítem az eszméletemet, legtöbbször álló helyzetben ájulok el. Ilyenkor izzad az egész testem. Mi okozhatja ezt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mi az a múló eszméletvesztés?

A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több, mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

Az ájulás lehtséges okai

A panaszt részletesen ki kell vizsgáltatni, ugyanis számos oka lehet: kardiológiai, neurológiai, vércukorprobléma, vérnyomásprobléma, pszichés ok, stb.
Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

A vérnyomásnak legalább 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. Az öntudat fenntartásáért felelős agyi területek 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavara kezdetben ájulást megelőző tüneteket okoz, mint gyengeség, bizonytalanság, szédülés, ásítás, az öntudat bekövetkező elvesztésének az érzése.

Ezek a tünetek megszűnhetnek, de a vérellátási zavar fennmaradása esetén fokozódnak, és bekövetkezik az ájulás. Az ájult beteg sápadt, gyenge, pulzusa gyors, átmenetileg kisebb görcsök is előfordulhatnak, testhelyzetét pedig képtelen megtartani, a beteg összecsuklik.

A syncope hirtelen és átmeneti, az agyi vérátáramlás rendszerint perceken belül rendeződik és az eszmélet visszatér, ha vízszintes helyzetbe fektetik a beteget.

Milyen okok állhatnak az ájulás hátterében?

A syncope, azaz az ájulás okai erősen korfüggőek. Fiataloknál az ájulás általában jó prognózisú, idősebbekben gyakrabban találunk a az ájulás mögött szervi betegséget.

Bár az eszméletvesztés legtöbbször átmeneti és gyorsan rendeződik az agyi vérkeringés, mégis fontos tisztázni, hogy milyen alapbetegség van a háttérben.

Mivel ez életveszélyes ok is lehet, ezért nagyon fontos ezek mihamarabbi felismerése és kezelése.

Mit lehet tenni a gyakori ájulás ellen? Olvasson bővebben az ájulásról a WEBBetegen>>

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.