• Banális ájulás gyermekeknél és fiataloknál - Mi okozhatja?

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Főként serdülőkorban, de kisebb gyermekkorban is előfordulhat az ájulásos rosszullét. Ilyenkor az egyébként egészséges gyermek elsápad, elszédül és elsötétül előtte a világ. Ha nem ül, fekszik le azonnal, akkor eszméletlenül esik össze, amely állapot pár másodperctől egy-két percig is eltarthat.

    Az okokról, amelyek szerencsére a legtöbb esetben banálisak, valamint a teendőkről Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatójának informatív írásában olvashatnak.

    Az ájulás leggyakoribb oka, hogy a vérnyomás a normál érték alá esik, így az agy nem kap megfelelő mennyíségű vért. Az agy, mint létfontosságú szerv, úgy igyekszik "gondoskodni" a saját vérrellátásáról, hogy "vízszintes testhelyzetbe helyezi" a gyermeket.

    A vérnyomásprobléma okai nagyon sokrétüek lehetnek. Állhat a háttérben stressz, kimerültség, elégtelen folyadékbevitel, illetve serdülőkorban előfordulhat vegetatív labilitás. Ilyenkor a vegetatív idegrenszeri szabályozás nem tökéletes, álló helyzetben a kisebb erek nem húzódnak össze, így az nem tudja a gravitáció okozta vérnyomásesést kompenzálni. Az ilyen típusú rosszullétek általában a hosszabb ideig tartó, statikus állásnál (iskolai ünnepségeken, sorban állás közben) fordulnak elő. A gyermekek elmesélik, hogy fekvésből vagy ülésből történő, hirtelen felálláskor elsötétül előttük a világ, megszédülnek.

    Bővebben Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia

    Hirdetés

    Lehetőleg előzzük meg az ájulást

    A teendőknél fontos, hogy a rosszullét kezdetén, amikor a gyermek jelzi, hogy rosszul van, illetve nagyon erős sápadtság jelentkezik nála, akkor azonnal vízszintes testhelyzetbe helyezzük, ruháit meglazítsuk és a lábait megemeljük. Az agyban a vérellátás pár perc alatt rendeződik, a sápadtság elmúlik és a közérzet jobb lesz.

    Fontos azonban, hogy ilyen típusú rosszullét után nem szabad ismét hirtelen függőleges helyzetbe kerülnie a gyermeknek, vagyis tartsuk be a fokozatosság elvét! Először fel kell ültetni, majd ha pár perc alatt nem jelentkezik újabb rosszullét, és a gyermek folyadékot, kevés szénhidrátot (pl. szőlőcukrot, csokoládét) is fogyasztott, akkor lehet először a lábát lelógatni, majd felállítani.

    Nagyon fontos továbbá, hogy az ájulás utáni órákban nem szabad a gyermeket magára hagyni. Amennyiben nem sikerül időben lefektetni a serdülőt és elesik, akkor a teendők ugyanazok, azzal a kiegészítéssel, hogy ha az esést követően a gyermek fejsérülést szenved, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha hányás, aluszékonyság kíséri a rosszullétet, akkor kórházi megfigyelés szükséges, agyrázkódás gyanúja miatt.

    Ez a cikk is érdekelheti Milyen jelek utalnak agyrázkódásra?

    Mire figyeljünk szülőként?

    Az említett rosszulléteket kamaszkorban meg tudjuk előzni oly módon, hogy rávesszük a gyermeket, hogy iskolába indulás előtt feltétlenül reggelizzen és napközben is fogyasszon elegendő folyadékot. A megfelelő mennyiségű éjaszakai alvás, a mozgás, rendszeres testedzés a jó fizikai állóképesség szintén segítenek e banális rosszullétek elkerülésében. A reggeli tejeskávé, tea fogyasztása vérnyomásemelő hatású, azonban tilos a kávé-, energiaital fogysztást preferálni a gyermeknél.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
    Tel: +36 1 44 33 200
    Weboldal: http://svabhegy.eu/

    Módosítva: 2018.03.12 14:55, Megjelenés: 2018.03.12 14:55
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

    A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

    Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

    A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

    Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is - a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.

    Az ájulás (syncope) lehetséges okai

    A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

    Hirtelen eszméletvesztés - Nem biztos, hogy a meleg az oka

    Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet.

    Ájulás: szívbetegség, pánik, vérszegénység?

    Tisztelt Doktornő! Sokszor elajulok a tomegben. Mi lehet az oka? Talán vitaminhiány? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi okozhatta az ájulásom? - Az orvos válaszol

    Félévente kétszer, háromszor is előfordul, hogy elveszítem az eszméletemet, legtöbbször álló helyzetben ájulok el. Ilyenkor izzad az egész testem. Mi okozhatja ezt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások