Elájult a vér látványától - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Egyik reggel a barátom megvágta a kezét, ezt követően rosszul lett és elájult. Én nagyon megijedtem, mert előtte sosem láttam így. Azt mondta, ő gyakran elájul a vér látványától. Hogyan tudnék neki segíteni és ezzel a tudattal élni, azóta nagyon félek! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Sokan elájulnak a vértől

A vértől sokan rosszul lesznek, sokan elájulnak. Hirtelen bekövetkező, aránylag rövid ideig tartó az eszméletvesztés. Oka az agy vérellátásának romlása. Egyesek ájulásra nagyon hajlamosak, ebben részben érbeidegzési zavarok, részben örökölt hajlam játszhatnak szerepet.

A vér láttán történő ájulás egyfajta sokk-reakció is lehet, amit a vérhez kapcsolódó érzelmi reakciók indítanak be. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy amennyiben az ájulás hirtelen következik be, ne verje be a fejét. Azt gondolom, hogy a párja már „rutinos” ájuló, tudta, hogy le kell feküdnie, és akkor nem lesz baj. Az ájuló rendszerint magához tér a sokk után, mindenféle segítség nélkül is. Attól nem kell félnie, hogy egyedül otthon valami baj érné őt, hiszen a párja, ha esetleg meg is vágná magát, tudja, mit kell tennie, lefekszik az ágyra, elájul, és aztán szépen magához tér.

Hogyan "készülhet fel" az ájulásra?

Mindenképpen beszéljen vele erről, mondja el neki a félelmét, találjanak együtt megoldást erre! Készítse fel a párja arra, hogy mi történhet, mit kell Önnek csinálnia. Ez a mostani eset azért is ijesztette Önt meg, mert nem volt felkészülve, nem tudta, mivel áll szemben. Most már sokkal tájékozottabb, tudja, miről van szó, és tudja azt is, hogyan segíthet! Emellett azt javaslom a párjának, hogy keressen fel pszichiátert, akivel közösen felkutatják ezeknek az ájulásoknak az érzelmi, fizikai eredetét, és kidolgoznak megoldást arra, hogy ezek az ájulások ne jelentsenek mindennapos lehetőséget!

Az ájulás (syncope) lehetséges okai

A syncope, azaz az ájulás okai erősen korfüggőek. Fiataloknál az ájulás általában jó prognózisú, idősebbekben gyakrabban találunk a az ájulás mögött szervi betegséget. Bár az eszméletvesztés legtöbbször átmeneti és gyorsan rendeződik az agyi vérkeringés, mégis fontos tisztázni, hogy milyen alapbetegség van a háttérben. Mivel ez életveszélyes ok is lehet, ezért nagyon fontos ezek mihamarabbi felismerése és kezelése.
  • Szívbetegségek. A syncope lehet ártalmatlan (collapsus), de hirtelen halál előjele is, főleg szívbetegség esetén. A szív eredetű ájulások hátterében leggyakrabban ritmuszavar áll. Syncopéval járó szívbetegségek esetén a bevezető tünetek hiányoznak, gyakran fekvő testhelyzetben jön létre, rövid ideig tart. A szív eredetű ájulásra különösen jellemző az, hogy fizikai terhelés hatására jön létre.
  • Gyógyszerszedés. Gyógyszerek is okozhatnak ájulást, különösen a vérnyomáscsökkentők és az értágítók.
  • Vasovagális syncope. A vasovagális syncope maga a közönséges ájulás, amit félelem, erős fájdalom, érzelmi megterhelés, huzamos állás vált ki. Fiatal korban gyakoribb, rövid ideig tart, nincs maradványtünete. A nagy gyengeség és verejtékezés eltarthat akár órákon keresztül is.
  • Hirtelen felegyenesedés. Mindeni tapasztalhatta már, hogy vízszintes helyzetből való hirtelen felálláskor vagy felüléskor a vérnyomás a normálisnál nagyobb mértékben csökken (ún. orthostatikus hipotonia), és ez is okozhat ájulást.
  • Nyaki ér hyperaesthesia (túlérzékenység). Vannak emberek, akiknél a fej-nyak hirtelen mozdításakor, vagy túl szoros ingnyak, magas nyakú pulóver viselésekor is felléphet rövid ideig tartó eszméletvesztés, ájulás, mely ezen viselet lazításakor, a fej helyzetének megváltozásakor rendeződik. Ezt a nyaki ér ún. hyperaesthesiája okozza.
  • Egyéb okok. Az ájulást előidézheti az ér kitágulása és a vértérfogat a csökkenése, okozhatják az agyi erek betegségei, felléphet agyvérzés után vagy alacsony vércukorszint miatt is, továbbá gyógyszer által kiváltott súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció miatt is bekövetkezhet ájulás.

Ha az ájulást nehezített légzés kíséri, akkor tüdőembólia, ha szívtáji szorító fájdalom, akkor koszorúér-betegség, ha neurológiai tünet (kettőslátás, nyelészavar, izomgyengség, bénulás, görcsök), akkor pedig ideggyógyászati betegség állhat a háttérben.

Bővebben az ájulásról a WEBBetegen

(WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.