Visszérproblémák mellett szedhető fogamzásgátló?

szerző: Dr. Jóna Angelika - WEBBeteg
megjelent:

"Felírtak nekem egy fogamzásgátló tablettát. Ha a lábamon visszerek vannak, szedhetem a gyógyszert?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!
18 éves vagyok, először jártam nőgyógyásznál gyógyszeriratás céljából. Felírtak nekem egy fogamzásgátló tablettát, de előtte elküldték a véremet vizsgálatra, hogy hajlamos vagyok-e visszerekre? Munkám miatt egész nap állok, és azt vettem észre, hogy kis hajszálerek jelentek meg a bokám környékén és a vádlimon is. Ezek visszerek? Akkor már nem válthatom ki a gyógyszert? Lehet valami bajom?

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló tabletta felírásánál nem elsősorban a visszerességet nézik, hanem a trombózishajlamot (érelzáródás), ugyanis a tablettát szedő nők között jóval gyakoribb előfordulást találtak.

A visszértágulat - mely az alsó végtag vénáinak kitágulását jelenti - ha jelentős, akkor jelenthet veszélyt, hiszen így a keringés meglassulásával fokozza a trombózishajlamot. Apró hajszálértágulatok (1mm-nél vékonyabbak), amelyekről ír nem jelentenek veszélyt.

A családi előfordulású trombózis esetén egy olyan genetikai elváltozást azonosítottak, amelyet a tablettaszedő nőknél vérvétellel vizsgálnak, hogy a fokozott kockázatot kizárják. A trombózishajlamot fokozza továbbá a 35 év feletti életkor, dohányzás, ha a családban már előfordult trombózis, cukorbetegség, magas vérnyomás.

A vérzészavarok rendezésére is alkalmas a rendszeres tablettaszedés. Nyugodjon meg, és váltsa ki nyugodtan a gyógyszert!

(WEBBeteg - Dr Jóna Angelika)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.