Szénsavas üdítők és női vesekárosodás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Napi két vagy több pohár szénsavas üdítő fogyasztása jelentősen növeli nőknél a vesebetegség kialakulásának kockázatát – derült ki egy felmérésből. Kifejezetten veszélyeztetettek a vékony és a normál testsúlyú nők - adta hírül a Medpage Today.

A vizsgálatban résztvevő nőknél, akik naponta a legtöbb szénsavas üdítőt fogyasztották, mintegy 86 százalékkal nőtt az albuminuria (fehérjevizelés) kockázata, mely nem más, mint a korai vesebetegség jele.A férfiaknál, illetve azoknál, akik diétás vagy kisebb mennyiségű üdítőt fogyasztottak nem tapasztaltak ilyen jellegű növekedést.

Természetesen további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy önmagában a magas cukortartalmú üdítőital, vagy egyéb, nem vizsgált, életmódbeli tényezők a felelősek-e a kapott eredményekért.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a cukorbetegek, elhízottak és a súlyos vesebetegek száma a fruktózszirup fogyasztásával párhuzamosan, márpedig ezzel édesítik a legtöbb üdítőitalt.

A testsúly is számít

A jelenlegi kutatás célja a fruktózszirup, vagyis a szénsavas üdítőitalok fogyasztása és a vesebetegségek közötti összefüggés vizsgálata volt, mintegy 9 358, 20 év feletti résztvevővel.

Átlagosan a résztvevők 16,8 százaléka fogyasztott naponta legalább két pohár szénsavas üdítőt, és körükben átlagosan 40 százalékkal emelkedett az albuminuria kockázata.

Jelentős különbséget a nemek és testsúly figyelembevételekor tapasztaltak a kutatók. A 25 alatti BMI indexszel rendelkező nőknél a betegség kockázata több mint megkétszereződött a magas szénsavfogyasztás hatására.

Mivel a kövérség hozzájárul azokhoz a folyamatokhoz, mellyel a cukorfogyasztás vesekárosodást idéz elő, szakemberek úgy vélik, a normál testsúlyú szervezet érzékenyebben reagál ezekre a folyamatokra.

Egyelőre a kutatók is értetlenül állnak az előtt, hogy a férfiak esetében miért nincs hasonló elváltozás.

A szénsavas üdítőitalok nagymennyiségű fogyasztása azért is veszélyes, mert elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet, mely szintén veseelégtelenséget okozhat. Emellett az ilyen italokban található foszfor önmagában is károsíthatja a veséket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Medpage Today)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.