Polycystás vesebetegség csecsemőkorban

Dr. Merth Gábor
Szerző: WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus

Az orvosok az 1 éves babánknál diagnosztizálták, hogy a veséjében nagyon sok a ciszta. Tényleg nem lehet rajta segíteni? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Veleszületett veserendellenesség

A polycystás vesebetegség olyan genetikai rendellenesség, amely jelenleg nem gyógyítható. A betegség szövődményeként egyéb szervek is megbetegedhetnek, ezért folyamatosan ellenőrizni kell a májat, a hasnyálmirigyet és az idegrendszert.

A beteg vesék nagyobb teret követelnek, ezért elnyomhatják a tüdőt és a hasi szerveket. Akadályozhatják a rekeszmozgást, amely a légzés erősítését igényelheti. A betegség következményeként magas vérnyomás alakulhat ki.

A betegség egyik végkimenetele a dialízis, a vesék eltávolítása és a szövődmények kezelése. A gyerekek a csecsemőkorban diagnosztizált polycystás vesebetegség miatt előfordulhat, hogy nem élik meg a 4-5. életévüket sem.

(WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Policisztás vesebetegség

A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Mit kell tudni a vesetágulatról?

Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.