Veleszületett ferdenyak

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A ferdenyak vagy ahogy orvosi nyelven hívják congenitalis torticollis a csípőficam és dongaláb után a harmadik leggyakrabban előforduló születési rendellenesség. Ezt okozhatja izomsérülés, nyaki gerincferdülés vagy a csigolyák fejlődési rendellenessége is.

A betegség kialakulásának pontos oka nem tisztázott, de legnagyobb valószínűséggel a szülőcsatornán való áthaladáskor, vagy még a méhen belüli életben sérül az egyik oldali fejbiccentő izom. Emiatt az újszülött feje egyik oldalra billen és a nyak mozgása nehezített. Nagyméretű babák esetén kialakulásának valószínűsége nagyobb, mint normál súlyú újszülöttnél.

Az izom sérülése következtében egy többnyire kis kiterjedésű vérömleny jön létre, ami felszívódása során zsugorítja, megrövidíti az említett izmot, ezért az húrszerűen megfeszül és oldalra húzza a fejet.

Gyakran egy kisméretű, diónyi vagy szilványi, enyhén fájdalmas csomó tapintható a sérülés helyén, ami idővel magától felszívódik.

Az eltérés rögtön szülést követően észrevehető, de gyakran előfordul, hogy csak 1-2 hét múlva szúr szemet a szülőknek a nyak mozgási nehezítettsége és kényszertarása.

A szokatlan fejtartáson kívül előfordulhat, hogy az újszülött arca enyhén deformálódik, az izomsérülés oldalán ellaposodott, megnyúlt az ellenoldalihoz képest.

Mikor forduljanak orvoshoz a szülők?

A rendellenesség észrevételekor helyes azonnal gyermekorvoshoz fordulni, hogy az kizárhassa az esetleges háttérben megbúvó komolyabb okot.

Ritkán ugyanis előfordul, hogy a ferde fejtartást nem izomsérülés, hanem nyaki gerincferdülés vagy a csigolyák fejlődési rendellenessége okozza, ami egy egyszerű röntgennel, esetleg CT- vagy MR-vizsgálattal kideríthető.

A tapasztalatok szerint a torticollis-al született babáknál gyakran csípő-fejlődési rendellenesség (ún. csípő hypoplasia) is előfordul, ezért az orvos a ferdenyakkal született babát alapos vizsgálatnak veti alá, hogy az efféle, esetlegesen társult problémákra is időben fényderüljön.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A veleszületett ferdenyak kezelése

A veleszületett ferdenyak jól kezelhető betegség. A babák 90 százalékánál speciális nyújtógyakorlatokkal néhány hónap alatt maradéktalanul gyógyul a rendellenesség.

A gyakorlatokat rendszerint gyógytornász, esetleg gyermekorvos mutatja meg a szülőknek, és kis gyakorlás után azok otthon is végezhetőek. Nagyon fontos része a “kezelésnek” a baba megfelelő fektetése.

Úgy kell elhelyezni a kiságyban az újszülöttet, hogy a sérült oldala a fal felé legyen, így minden inger – a szülők hangja, a külvilág zajai és színei – a másik, ép oldal felől érik.

Ezért ha látni, hallani akarja azokat, el kell fordítania a fejét, amivel nyúlnak a kóros oldal izmai. Ez hosszabb távon sokat segít az állapot javulásában.

Ha nem elég a gyógytorna...

Ritkán előfordul hogy a torna mégsem elegendő. Ilyenkor – rendszerint a baba 1-2 éves korában – egy ortopédiai műtétre kerül sor, melynek során az izom tapadását leválasztják a csontról, és azt úgy korrigálják, hogy a fej tartása a műtét után normális lehessen.

Az operációt követően rendszerint néhány hétig speciális gallér segítségével rögzíteni kell a nyakat.

Függetlenül attól, hogy nyújtó gyakorlatokkal vagy operációval sikerül megoldani a problémát, a torticollis tökéletesen kezelhető, és a rendellenességgel született gyerekek a későbbiekben teljes értékű életet élhetnek.

Tovább Ajak- és szájpadhasadék

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.