Hypospadiasis - leműtötték a péniszem felső részét! - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Hypospadiasis-szal születtem, amiről azt olvastam, hogy műthető. A szüleim csak egyszer műtettek meg, akkor egyszerűen "leműtötték" a péniszem felső részét. Ettől kicsi lett, és jelentős görbülete van merevedéskor. Ez a tény sajnos szexuális képtelenséget, és súlyos pszichés zavarokat is eredményezett. Tizenhét éves vagyok, mit tehetnék? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A húgycső fejlődési rendellenességei, különösen a hypospadiasis nagy feladatot adnak az orvosoknak, szülőknek és a gyermekeknek egyaránt.

Hypospadiasis

Abban az esetben, ha a külső húgycsőnyílás nem a hímvessző – és ezáltal a makk – végén található, hypospadiasisról beszélünk. Ez az elváltozás a külső nemi szervek egyik leggyakoribb fejlődési rendellenessége, megközelítőleg minden 300. újszülött fiúnál észlelhető enyhe vagy súlyosabb formája.
A hypospadiasisról bővebben

A hypospadiasis a fityma felső részének lebenyszerű túlnövekedésével is jár.

A plasztikai műtét célja a húgycsőnyílás közelebb hozása a makk végéhez, mely során a fityma felső részét a húgycsőképzéshez felhasználjuk.

Ezek ellenére sajnos nincs garancia arra, hogy a műszer esztétikailag tökéletes legyen, sőt az esetek többségében kifejezetten csúnya marad.

Ennek feldolgozása komoly lelki munka. Ez azt jelenti, hogy a gyermekkorában végzett műtét teljesen rendben történt, a szülei is mindent úgy tettek, ahogy tőlük tellett.

Javaslom, hogy keressen fel egy urológiai szakrendelést, ahol fizikális vizsgálat után közösen dönthetnek az esetleges teendőről.

A férfi nemi szervek fejlődési rendellenességei

A húgycső, a hímvessző és a herék fejlődési zavarai szerencsére ritkán fordulnak elő, viszont néhány esetben közösülési képtelenséghez vezethetnek, vagy akadályozhatják a vizeletürítést. A fejlődési rendellenességeknek vannak enyhébb, orvosi beavatkozást nem igénylő formái, ám olyanok is, melyeknek súlyos következményei lehetnek, mint például közösülési képtelenség, sterilitás, a normális vizeletürítés akadályozottsága.
A férfi nemi szervek fejlődési rendellenességei

(WEBBeteg - Dr. Kocsis István, urológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.