A hypospadiasis és az epispadiasis

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

Cikkünkben a férfi nemi szervek két fejlődési rendellenességéről, a hypospadiasisról és az epispadiasisról lesz szó. Mi jellemző ezekre, mik a tüneteik és hogyan kezelhetőek?

A férfi nemi szervek sémás ábrázolása

A hypospadiasis tünetei és formái

Abban az esetben, ha a külső húgycsőnyílás nem a hímvessző – és ezáltal a makk – végén található, hypospadiasisról beszélünk. Ez az elváltozás a külső nemi szervek egyik leggyakoribb fejlődési rendellenessége, megközelítőleg minden 300. újszülött fiúnál észlelhető enyhe vagy súlyosabb formája.

Előfordulhat önmagában, de társulhat más fejlődési variánssal is. Leggyakrabban a makkon és a fitymán észlelhető egyéb eltérés, de hereleszállási zavart, illetve lágyéksérvet is felfedezhetünk a hypospadiasis mellett.

Enyhe formában elhelyezkedhet a rendellenes helyzetű húgycsőnyílás a makkon vagy a makk alatt közvetlenül. Amennyiben a hímvessző alsó részén vagy annak tövében fedezhető fel, általában más társuló rendellenességgel is számolni kell.

Legsúlyosabb formáiban a húgycsőnyílás a herezacskón vagy a gáton található. Gyakorlatilag bárhol előfordulhat a péniszen és a herezacskón végigfutó sötétbarna vonal – a raphe penis et scroti – mentén.

Hypospadiaisis enyhe megjelenése során sokszor nem keresnek fel a betegek orvost a tünetek hiánya miatt.

Panaszokat okozó esetben rendellenes vékony vizeletsugár ürítése jelezheti a külső húgycsőnyílás szűkületét, ami tartós vizeletfertőzöttséget is okozhat.

Középsúlyos vagy súlyos forma esetén a hímvesző rendszerint lefelé görbül egy – a húgycső helyén elhelyezkedő – megvastagodott köteg miatt.

Az epispadiasis tünetei

Az epispadiasis esetén a külső húgycsőnyílás a pénisz hátsó felszínén helyezkedik el. Lényegesen ritkább a hypospadiasisnál, megközelítőleg minden 100.000. fiú újszülöttnél fedezhető fel.

Súlyossági fokát itt is az eredeti húgycsőnyílástól való távolsága adja meg. Sok esetben kisebb hímvesszővel, péniszdeformitással, filyma- és makkfejlődési rendellenességgel társul. Legsúlyosabb esetben a hasfal alsó részén a külvilág felé nyitott húgyhólyaggal együtt jelenik meg.

Amennyiben a medencecsont fejlődése is zavart szenved, közös urológiai, gyermeksebészi és ortopédiai helyreállítás válik szükségessé. A húgycső záróizomzatának hiánya esetén vizelettartási zavarok is fellépnek. Kivizsgálása és kezelése a hypospadiasishoz hasonló.

Merevedési zavart és közösülési képtelenséget is okozhat

Ez a péniszdeformitás – az induratio penis plastica betegséghez hasonlóan – merevedési zavart, illetve közösülési képtelenséget okozhat. Más andrológiai szövődményei is lehetnek a betegségnek, hiszen a túl alacsonyan található húgycsőnyílás következménye meddőség is lehet.

A legtöbb esetben a húgycső záróizma ép, így a vizelettartási képesség nem érintett.
A betegség könnyen és igen fiatal korban felismerhető a megjelenési formája miatt.

Tanácsos szakemberhez (urológushoz vagy gyermeksebészhez) fordulni a későbbi szövődmények kiküszöbölése és a lehetőség szerinti minél korábban alkalmazott kezelés miatt.

A hypospadiasis és az epispadiasis kezelése és vizsgálata

Kivizsgálás során szükség lehet a húgycső és a húgyhólyag részletes áttekintésére (hólyagtükrözés), a felső húgyutak feltérképezésére vese- és húgyvezeték feltöltéssel (urographia, pyelo- és ureterographia) a spermakép vizsgálatára (fertilis korban) vagy mesterséges erekció létrehozására a merevedési zavarok felderítésére.

Amennyiben más panasz és rendellenesség nem észlelhető, kezelésre enyhe formában (makkon található húgycsőnyílás esetén) nincs szükség. Súlyosabb formákban a terápiát – mely a legtöbb esetben műtéti – iskoláskor előtt javasolt elkezdeni a legjobb gyógyulás érdekében.

A teljes helyreállítás sok esetben két műtéttel történik. Szükséges lehet a húgycső kiegyenesítése, új húgycső képzése, a hímvessző megvastagodott kötegének kiirtása, bizonyos súlyos esetekben ideiglenes művi hypospadiasis létrehozása az anatómiai viszonyok rendezéséig.

Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

A kis pénisz szindróma

Cs. K., fordító
A nők 85 százaléka elégedett partnere péniszének méretével, mégis a férfiak majdnem fele szeretne nagyobbat - állítják urulógusok a WebMD egészségügyi portál beszámolója szerint.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.