Ingaheréjűség: muszáj megműttetni? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

8 éves fiamnál ingaheréjűséget diagnosztizáltak, és nemrégiben meg is műtötték. Mi az esélye annak, hogy a gyermekem meddő lesz, és egyéb hormonális problémái lesznek? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Ingaheréről beszélünk akkor, ha a here a herezacskóban nem tapintható, de a vizsgálat során a herezacskóba simítható és ott is marad. Ennek hátterében a cremaster izom fokozott aktivitása is állhat.

A here fejlődési rendellenességei

A herék leszállásának elmaradása a leggyakoribb fejlődési rendellenességek egyike.
Herevisszér, vízsérv és más gondok >>

Ez az állapot 9-10 éves korig javul, és a herét egyre ritkábban lehet a herezacskón kívül látni. Ebben az esetben műtét nem indokolt.

Abban az esetben, ha a here a vizsgálat során lesimítható, de a zacskóból azonnal "csúzli szerűen" visszaugrik, a műtét indokolt. Műtét lehet indokolt, ha a here a többségében a herezacskón kívül tartózkodik.

Nehezen megítélhető esetben én meg szoktam kérni a szülőket, hogy 2-3 hétig naponta figyeljék meg az esti fürdés közben hol tapintható a here.

Ha a here többnyire a zacskón kívül van és a gyermek elmúlt 2 éves a műtét már szóba jöhet.

A hormonkezelés értelme vitatott

A hormonkezelés értelme vitatott, a legújabb szakirodalmi adatok szerint csak erősen limitált hatékonyságú, és csakis kétoldali esetekben javasolt. Én ma már a külföldi gyakorlatnak megfelelően nem adok hormont kétoldali esetben sem.

A fertilitás kérdése ismét sok mindentől függ. Ha csak egy herét érint a dolog a fertilitás elvesztésének esélye kicsi. Az érintett here károsodása, fejlődésbeni elmaradottsága (hypoplasiája), esetleges fusionalis zavar a mellékherével a műtétnél sokszor megítélhető, de biztos prognózis nem mondható.

Nyilván a műtét a here fertilitásának megtartása cáljából történik.

(WEBBeteg - Dr. Cserni Tamás gyereksebész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Medveszőlőlevél, a felfázás...

A medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele az egyik legjobban ismert és bevált gyógynövény enyhe, kezdődő húgyúti fertőzések esetében...

Mit kell tudni a hólyagtréningről...

A hólyagtréning lényege, hogy az ember tudatosan törekszik arra, hogy meghatározott időközönként vizeletet ürítsen. Az alapgondolat az, hogy idővel...

A férfiak nemzőképessége és...

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus...

A férfi meddőség okai

Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.