• A likopin csökkentheti a tüdőrák kockázatát

    Szerző: MTI

    A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, sőt a szellemi képességek időskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezője a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata.

    A Földközi-tenger körüli országok napsütése érlelte paradicsom piros színét a likopin nevű pigment adja. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a festékanyag segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását a korosodás folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlődését is. 

    Hirdetés

    Az Európai Unió Lycocard néven ötmillió eurót költ arra a nagy vizsgálatra, mely elsősorban a likopin szívet védő tulajdonságát tanulmányozza 23 országban. A vizsgálat vezetője Volker Bohm, a Jénai Egyetem professzora. Az öt évre tervezett tudományos program tucatnyi témájának első eredményeiről a minap tartottak megbeszélést Franciaországban. 

    A tudományos eredmények azt tanúsítják, hogy ha valakinek sok likopin van a vérében, az gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamatot és a pigment erős antioxidáns is, ezáltal a sejtek oxidációját, "rozsdásodását" ugyancsak akadályozza.

    Ha a hatásmódot sikerül pontosabban megismerni, Bohm professzor szerint a következő lépés a likopin kristályszerkezetének átalakítása lesz olyan módon, hogy az emberi szervezetbe történő fölszívódása biztonságos legyen. Ez a készítményt valódi gyógyszerré alakítaná.

    Angol kutatók szerint munkacsoportjuk a likopint egy másik, növényi fehérjével kombinálva már alkalmassá tette ilyen jellegű gyógykezelésekre. Azt remélik, hogy ez a szer olyan jelentőségű készítmény lesz, mint a koleszterincsökkentő sztatintabletták, amelyeket 20 millió amerikai szed folyamatosan.

    Amerikai tudósok 124 ezer résztvevő tízévi megfigyelése során elemezték a tápanyagok szerepét a tüdőrák előfordulásában. A legtöbb likopint és alfa-karotin fogyasztó embereket a tüdőrák 20-25 százalékkal ritkábban fenyegette.

    Egy másik, amerikai munkacsoport azt találta, hogy a mediterrán étrenden lévő, 80 évesnél idősebb emberek között az agyi károsodás 36 százalékkal ritkábban fordul elő, mint a szokásos helyi koszton élők csoportjában.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.03.25 11:06, Megjelenés: 2010.03.25 11:06
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Tüdőrák - Az empátia és támogatás sokat segíthet

    Sokszor elhangzik, hogy Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között. A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás. Ismerjük a riasztó adatokat, de vajon mennyit tudunk arról, hogy miként tudunk segíteni tüdőrákos hozzátartozónknak, miként beszélhetünk vele a betegségéről, miként szorul leginkább támogatásra?

    Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    Az onkológia területén az elmúlt évtizedben megjelent új diagnosztikus és kezelési lehetőségek hatására a daganatok kezelésében szemléletváltás következett be: elkezdődött a személyre szabott daganatterápia kora, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások