• Tüdőrák - Az empátia és támogatás sokat segíthet

    Szerző: Action Heller Consulting

    Sokszor elhangzik, hogy Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között. A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás. Ismerjük a riasztó adatokat, de vajon mennyit tudunk arról, hogy miként tudunk segíteni tüdőrákos hozzátartozónknak, miként beszélhetünk vele a betegségéről, miként szorul leginkább támogatásra?

    Tüdőrák a számok tükrében

    Az Eurostat adatai alapján az látható, hogy az Európai Unió országaiban 2016-ban 239 000 ember halálát okozta a tüdőrák, amely az összes daganat okozta elhalálozás 1/5-ét jelenti, sajnos ez rendkívül magas szám.A tüdőrák az összes rák okozta elhalálozás 25%-át tette ki a férfiak esetében, míg a nők esetében ugyanez az arány 14%. Magyarországon, a 100 000 főre jutó, rák okozta elhalálozás számát illetően (345 elhalálozás) az első helyen állunk az Európai Unió összes országát tekintve.

    Hazánkban évente 8-10.000 új tüdőrákos megbetegedést azonosítanak, azaz ennyi beteg kerül az ellátórendszerbe. A betegek 5 éves túlélési aránya 15-17%. Szomorú, hogy bár a tüdőrák gyakorisága a kor előrehaladtával nő, az újonnan felfedezett esetek és a tüdőrákban elhunytak kb. harmada 65 évesnél fiatalabb.

    Hirdetés

    Korai diagnózis, időben elkezdett kezelés

    Az időben elkezdett kezelés feltétele, hogy a betegséget minél hamarabb észrevegyék, ami akkor történhet meg jó eséllyel, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra. Itt a hangsúly a rendszerességen van, mert a tüdőrák jellemzője, hogy későn produkál tüneteket és gyakran képez áttéteket. A daganatos betegségek kezelésére újabb és újabb terápiás lehetőségek nyílnak meg a rákos sejteket közvetlenül célzó készítményektől az immunrendszer aktivizálását segítő gyógyszerekig. Azonban az előírt terápia mellett a beteg együttműködése és gyógyulni akarása is szükséges a sikerhez.

    Miként segíthetünk ebben hozzátartozónknak?

    A rák diagnózisának megállapításakor a beteget sokkhatásként érheti a hír, ami komoly lelki megpróbáltatást jelenthet. A beteg környezetében mindenki máshogy reagál a hírre: van, aki eltávolodik, mások viszont erőt tudnak adni a betegnek a gyógyuláshoz.

    Sokan azért nem hívják vagy keresik fel rákbeteg ismerősüket, mert attól félnek, nem tudnak majd mit mondani neki. Egyáltalán nem jelentkezni azonban sokkal rosszabb, mint kifejezni együttérzésünket és bevallani, hogy attól tartottunk, hogy „nem tudok mit mondani”.

    Sokszor nehezünkre esik rákos hozzátartozónkkal a betegségéről beszélni, nem tudjuk, miként fogjunk hozzá, hogyan érinti a beteget a segíteni akarás. Jól tesszük, ha a beszélgetés előtt kicsit utánajárunk a témának és megpróbáljuk a helyzetébe képzelni magunkat.

    Előre egyeztessük a látogatásunk időpontját, de legyünk kellőképpen rugalmasak, ha a hozzátartozónk, ismerősünk lemondja a találkozót. Ha hosszabb telefonbeszélgetést tervezünk, annak is érdemes az időpontját előre egyeztetni, hogy semmiképpen ne zavarjunk.

    Vegyük figyelembe, hogy a beteg egyáltalán szeretne-e beszélni a betegségéről, az azzal kapcsolatos történésekről. Ha igen, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy odafigyelve hallgatjuk, nem siettetjük a beszélgetést, nem arra gondolunk, hogy majd miként kellene vagy illene reagálnunk.

    Beszélgetés közben ne féljünk terveket szövögetni közös kirándulásokról, jövőbeni találkozókról, és lehetőleg ne csak a betegség kerüljön szóba, hanem egyéb élmények, emlékek, történetek is. Próbáljunk arra ügyelni, hogy ne súlyos beteg emberként, sajnálkozva tekintsünk rá, hanem úgy, mint egy régi barátra, akivel a kényelmetlen vagy rosszabb híreket is nyugodtan meg lehet beszélni.

    Sok beteg ember nem szívesen kér segítséget, bár szívesen vennék, ha segítséget kapnának. Próbáljunk konkrét segítséget ajánlani, pl. kutyasétáltatás, bevásárlás, egy-egy étel elkészítése, a gyerekek számára egy jó program megszervezése, segítség az orvoshoz eljutásban –, és nagyon figyeljünk arra, hogy ígéretünket be is tudjuk tartani.

    A lelki egyensúly, a gyógyulásba vetett hit fél siker, amihez jócskán hozzá tudnak járulni a beteghez empatikusan közeledő hozzátartozók, ismerősök.

    Olvasson tovább! Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    (Action Heller Consulting)

    Felhasznált irodalom
    Módosítva: 2020.07.31 14:35, Megjelenés: 2020.07.31 14:35
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg ezt a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    NNK

    Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.

    Tüdőrák - Az empátia és támogatás sokat segíthet

    Sokszor elhangzik, hogy Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között. A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás. Ismerjük a riasztó adatokat, de vajon mennyit tudunk arról, hogy miként tudunk segíteni tüdőrákos hozzátartozónknak, miként beszélhetünk vele a betegségéről, miként szorul leginkább támogatásra?

    Precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében

    Az onkológia területén az elmúlt évtizedben megjelent új diagnosztikus és kezelési lehetőségek hatására a daganatok kezelésében szemléletváltás következett be: elkezdődött a személyre szabott daganatterápia kora, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások