Terhesség - Cigaretta és medencetáji fájdalom

szerző: T.A. - WEBBeteg
megjelent: 2010.06.25.

Egy új kutatás szerint a medencefájdalom kockázata még egy ok a nők számára, hogy abbahagyják a dohányzást, mielőtt teherbe esnek.

Dán kutatók 5000 nővel készítettek interjút a terhességük alatt és röviddel azután. A terhesség alatt dohányzók között 20%-kal nagyobb volt a valószínűsége a terhességgel összefüggésbe hozható medencefájdalom kialakulásának, mint a nem dohányzók estében. Hasonló a kockázat azoknak az esetében is, akik a terhesség első harmadában hagyták abba a dohányzást.


A medencefájdalom gyakori probléma a terhesség idején. Nemrégiben készült tanulmányok szerint a nők 14-33%-ánál előfordul, leggyakrabban a terhesség második felében alakul ki. A fájdalom megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, olyan apróságokat is fájdalmas lehet megtenni, mint például sétálni, felállni a székről vagy akár megfordulni az ágyban. Fontos tehát a kialakulás kockázatának csökkentése, ha lehetséges.

A jelenlegi kutatások összefüggéseket mutatnak a dohányzás és a medencefájdalom között, de nem bizonyítják az ok-okozat felállást. Mégis sok okuk van a nőknek arra, hogy abbahagyják a dohányzást, különösen, ha teherbeesést terveznek.

A terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a kevés súllyal születés és más komplikációk esélyét. Ezért a legfontosabb ok, amiért a nőknek abba kell hagyniuk a dohányzást, a gyermekük egészsége. Ez csupán egy újabb ok a már meglévők közül a dohányzás abbahagyására.

Az eredmények egy 1996-2002 között végzett nemzeti kutatás ténymegállapításain alapulnak, mely során több mint 100000 terhes nőt figyeltek meg. Ebben a kutatásban a nőket terhességük alatt, illetve azután 6 hónappal kérdezték meg.

Lelassul a véráram

A kutatás vezetőjének, Karin Bieringnek csapata 2300, a terhesség alatt vagy röviddel azután medencefájdalomra panaszkodó nőt hasonlított össze 2700 olyan nővel, akik nem számoltak be hasonló problémáról. A medencefájdalomnak elég erősnek kellett lennie ahhoz, hogy legalább a járást megnehezítse.

Összességében a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a dohányosok körében – beleértve azokat is, akik a terhesség korai szakaszában hagyták abba a dohányzást – megnőtt a medencefájdalom kockázata. Ez akkor is igaz, ha más tényezőket is számításba vettek, mint például kor, kövérség, a nők általános egészségi állapota, valamint hogy fizikailag kimerítő munkát végeztek.

Nem egyértelmű, hogy a dohányzás miért vezet medencefájdalomhoz a terhesség idején. Biering szerint elméletben a medence kötőszöveteihez való lelassult véráramlás lehet az ok.

Habár a dohányzás kockázati tényező a terhességgel kapcsolatos medencefájdalom kialakulásában, a nemdohányzók sem vehetik biztosra, hogy elkerülhetik ezt a problémát. A jelenlegi kutatásban résztvevő nők közül, akik enyhe medencefájdalomra panaszkodtak, 73% nem dohányzott; azok közül, akik erős fájdalomra panaszkodtak (elég erős ahhoz, hogy hatással legyen a mindennapi tevékenységükre) 69% nem dohányzott.

A medencefájdalom egy összetett állapot, feltehetően számos egyéb tényező is közrejátszik a kockázatok kialakulásában.

(WEBBeteg - T.A.; Forrás: Reuters)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Gondolatok az apás szülésről, avagy...

Napjainkban sokaknak már az számít szokatlannak, ha nem az apa részvételével zajlik a szülés. Ugyanakkor fontos arról is őszintén beszélniük a...

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és...

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Terhesség meleg időben - Hogyan...

A nyári hőség sokakat megvisel, ám várandósan sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen az valójában. Amennyiben Ön is azon gondolkodik, hogyan...

Félelem a szüléstől: a tokofóbia...

A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.