Terhesség - Cigaretta és medencetáji fájdalom

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás szerint a medencefájdalom kockázata még egy ok a nők számára, hogy abbahagyják a dohányzást, mielőtt teherbe esnek.

Dán kutatók 5000 nővel készítettek interjút a terhességük alatt és röviddel azután. A terhesség alatt dohányzók között 20%-kal nagyobb volt a valószínűsége a terhességgel összefüggésbe hozható medencefájdalom kialakulásának, mint a nem dohányzók estében. Hasonló a kockázat azoknak az esetében is, akik a terhesség első harmadában hagyták abba a dohányzást.

A medencefájdalom gyakori probléma a terhesség idején. Nemrégiben készült tanulmányok szerint a nők 14-33%-ánál előfordul, leggyakrabban a terhesség második felében alakul ki. A fájdalom megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, olyan apróságokat is fájdalmas lehet megtenni, mint például sétálni, felállni a székről vagy akár megfordulni az ágyban. Fontos tehát a kialakulás kockázatának csökkentése, ha lehetséges.

A jelenlegi kutatások összefüggéseket mutatnak a dohányzás és a medencefájdalom között, de nem bizonyítják az ok-okozat felállást. Mégis sok okuk van a nőknek arra, hogy abbahagyják a dohányzást, különösen, ha teherbeesést terveznek.

A terhesség alatti dohányzás növeli a vetélés, a kevés súllyal születés és más komplikációk esélyét. Ezért a legfontosabb ok, amiért a nőknek abba kell hagyniuk a dohányzást, a gyermekük egészsége. Ez csupán egy újabb ok a már meglévők közül a dohányzás abbahagyására.

Az eredmények egy 1996-2002 között végzett nemzeti kutatás ténymegállapításain alapulnak, mely során több mint 100000 terhes nőt figyeltek meg. Ebben a kutatásban a nőket terhességük alatt, illetve azután 6 hónappal kérdezték meg.

Lelassul a véráram

A kutatás vezetőjének, Karin Bieringnek csapata 2300, a terhesség alatt vagy röviddel azután medencefájdalomra panaszkodó nőt hasonlított össze 2700 olyan nővel, akik nem számoltak be hasonló problémáról. A medencefájdalomnak elég erősnek kellett lennie ahhoz, hogy legalább a járást megnehezítse.

Összességében a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a dohányosok körében – beleértve azokat is, akik a terhesség korai szakaszában hagyták abba a dohányzást – megnőtt a medencefájdalom kockázata. Ez akkor is igaz, ha más tényezőket is számításba vettek, mint például kor, kövérség, a nők általános egészségi állapota, valamint hogy fizikailag kimerítő munkát végeztek.

Nem egyértelmű, hogy a dohányzás miért vezet medencefájdalomhoz a terhesség idején. Biering szerint elméletben a medence kötőszöveteihez való lelassult véráramlás lehet az ok.

Habár a dohányzás kockázati tényező a terhességgel kapcsolatos medencefájdalom kialakulásában, a nemdohányzók sem vehetik biztosra, hogy elkerülhetik ezt a problémát. A jelenlegi kutatásban résztvevő nők közül, akik enyhe medencefájdalomra panaszkodtak, 73% nem dohányzott; azok közül, akik erős fájdalomra panaszkodtak (elég erős ahhoz, hogy hatással legyen a mindennapi tevékenységükre) 69% nem dohányzott.

A medencefájdalom egy összetett állapot, feltehetően számos egyéb tényező is közrejátszik a kockázatok kialakulásában.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró; Forrás: Reuters)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.