• Egyre több az elhízott kismama

    Szerző: MTI

    Egyre súlyosabb gondokat jelentenek az amerikai kórházakban a gyereket szülő elhízott nők - számolt be a problémáról a The New York Times, hozzátéve: mind több anya jelentős súlyfelesleggel vállal gyereket.

    New York öt neves kórházában - a manhattani Beth Israel és a Mount Sinai orvosi központban, a brooklyni Maimonides, a bronxi Montefiore és a Bronx-Lebanon kórházban - az orvosok közösen igyekeznek megoldást találni.

    Hirdetés

     A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>
    Az amerikai népesség az utóbbi egy nemzedék alatt tovább hízott, egyidejűleg nőtt a szívbetegségek, a cukorbetegek és az idő előtt elhalálozások száma. A súlyfelesleg megnehezíti a szülészetek működését is. Minden ötödik nő elhízottan, 30-asnál nagyobb testtömegmutatóval esik teherbe (ez egy 164 centiméter magas nő esetében 82 kilogramm feletti testsúlyt jelent).

    A kövérebb nők körében sokkal több a császármetszés. A 20-25-ös testtömegindexű nőknél ez az arány 11 százalék, 30-35-ös mutató esetén már 25, 40-es érték felett pedig 43 százalék. A kórházak aggódnak a sebészeti beavatkozás miatt, mert az elhízott nőknél gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a szülés során gondok jelentkezhetnek az érzéstelenítéssel, vérzések léphetnek fel, sőt agyi érkatasztrófa alakulhat ki.

    A kövér nők szüléseinél több a haláleset. New York államban 2003 és 2005 között a szülés közben elhalálozó anyák vesztét az esetek kétharmadában kövérségük okozta. A statisztikák szerint a normál testsúlyú nőkhöz képest náluk háromszor gyakrabban fordul elő, hogy az újszülöttek az első hónapban meghalnak, és majdnem kétszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége.

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    New Yorkban felmerült annak a javaslata, hogy külön központokat létesítsenek az elhízott terhes nők számára, ahol táplálkozási tanácsokat adnának nekik, és felkészülnének a vészhelyzetekre.

    A kövér terhes nők ellátása a rutinműveleteket is megnehezíti, a vastag zsírrétegeken keresztül például nehezebb a véna megtalálása a vérvételhez. Ugyancsak problémát jelent a berendezések teherbírása: a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kórházában az orvosok nemrégen külön tanácskozást szenteltek annak, hogy a szülőasztalok összerogyhatnak a súlyosabb terhes nők alatt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.10 10:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.