Érdemes köldökzsinór vérből nyert őssejtet tároltatni? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Megéri-e köldökzsinór vért levenni, mivel igen drága? Ténylegesen az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása mi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy megéri-e vagy sem a köldökzsinór vérből nyert őssejteket levetetni és tároltatni, mindenkinek a saját mérlegelése alapján kell döntenie.

Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek. Bővebben az őssejtekről

Valóban nem kevés az a több, mint 300 ezer forint, tehát először is megfontolandó, hogy megengedheti-e magának a család ezt a kiadást.

A Magyarországon ilyen jellegű tevékenységgel foglalkozó cégek némelyike kínál részletfizetési lehetőséget is.

Ugyanakkor a tudomány mai állása alapján ezeket a sejteket leginkább vérképző rendszeri betegségek (leukémiák) kezelésében használják.

Viszont olyan dinamikusan fejlődik a kutatása ezen területnek, hogy 20 év (ennyi az alap tárolási idő) alatt számtalan gyógyító eljárásban alkalmazhatják majd (lsd. elhalt vagy hiányzó idegsejtek, szívizomsejtek helyettesítése).

(WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.