Érdemes köldökzsinór vérből nyert őssejtet tároltatni? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Megéri-e köldökzsinór vért levenni, mivel igen drága? Ténylegesen az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása mi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy megéri-e vagy sem a köldökzsinór vérből nyert őssejteket levetetni és tároltatni, mindenkinek a saját mérlegelése alapján kell döntenie.

Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Szervezetünk sejtekből épül fel, melyek szövetekbe, majd a szövetek szervekbe rendeződnek. Bővebben az őssejtekről >>

Valóban nem kevés az a több, mint 300 ezer forint, tehát először is megfontolandó, hogy megengedheti-e magának a család ezt a kiadást.

A Magyarországon ilyen jellegű tevékenységgel foglalkozó cégek némelyike kínál részletfizetési lehetőséget is.

Ugyanakkor a tudomány mai állása alapján ezeket a sejteket leginkább vérképző rendszeri betegségek (leukémiák) kezelésében használják.

Viszont olyan dinamikusan fejlődik a kutatása ezen területnek, hogy 20 év (ennyi az alap tárolási idő) alatt számtalan gyógyító eljárásban alkalmazhatják majd (lsd. elhalt vagy hiányzó idegsejtek, szívizomsejtek helyettesítése).

(WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Őssejtek - Tároltassuk-e a...

A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző...

Abnormális vérsejtképzés:...

Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus...

Mit tudunk az őssejtbankokról?

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.