• A kispapák is híznak!

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy átlagos kispapa a terhesség ideje alatt valamivel több, mint 6 kg-ot hízik – adta hírül a BBC. A megkérdezettek mintegy ötöde állította, hogy sokkal többet evett, és több mint 40 százalékuk bevallása szerint sokkal több nassolnivaló volt a háznál ez idő alatt.

    A megállapításra egy olyan felmérés adatai alapján következtethetünk, melyben 5000 kispapát kérdeztek a terhesség alatti étkezési szokásaikról. A férfiak negyede azért evett többet, hogy partnere ne legyen frusztrált a gyarapodó testtömege miatt. A kutatás vezetői  kiemelik, hogy a kispapáknak azonban nem szabadna elfeledkezniük arról, hogy egészségtelen étkezési szokásaik kihatnak a partner viselkedésére is.

    Hirdetés

    Kispaparuha férfiaknak

    A kedvenc kispapa ételek a következők: pizza, csoki, chips és természetesen sör.  A megváltozott étkezési szokások miatt átlagosan 5 centiméterrel nőtt a derékbőségük, és mintegy negyedüknek le kellett cserélni a ruhatárát, mert az addigi mértet már kicsinek bizonyult! A kispapák jelentős része csak akkor vette észre a súlygyarapodást, mikor a ruhatárcsere szükségessé vált, a többieket a barátok, rokonok figyelmeztették a „közteherviselés” szemmel látható következményeire.

    Étterem, pub

    A gyermeket váró párok közül sokan sokkal gyakrabban jártak pubokba, étterembe vacsorázni, egyrészt a kismamát kímélendő, másrészt azért, hogy kiélvezzék a csak kettesben eltöltött még hátralévő időt. A dolog érdekessége, hogy a gyermek születése után csak a kispapák harmada csatlakozott a párjához, hogy visszanyerje eredeti alakját.

    Fontos lenne a példamutatás

    A terhesség alatti ideális testsúlygyarapodás 12-14 kg. Ennek ellenére a nők nagy része az ideálisnál legalább 300 kalóriával fogyaszt többet naponta, csak hogy biztosan meglegyen a baba számára szükséges energia-bevitel.  Különösen nehéz ellenállni a nassolásnak, ha a konyhaszekrény tele van csábító falatokkal. Így a kispapák terhesség alatti táplálkozásának szerepe igen nagy abban, hiszen kihat partnerük súlygyarapodására, és ezáltal a kismama és a baba egészségére is.

    Emellett oda kellene figyelniük a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra is, valamint arra, hogy az egészséges életmódot a baba megszületése után is folytassák.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Módosítva: 2011.04.24 02:18, Megjelenés: 2011.04.24 02:18
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Szedjünk-e magnéziumot terhesség alatt?

    Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelét biztosítsuk. Ez történhet a jól kialakított vegyes étrenddel is, de a legtöbb várandós nő ilyenkor valamilyen multivitaminnal, illetve magnéziumot és B6-vitamint tartalmazó készítménnyel segíti szervezetét. Miért is van szüksége a kismamáknak magnéziumra és B6-vitaminra?

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Vérzés a terhesség alatt

    A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést vagy barnás pecsételést.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    A terhességi elhízás veszélyei

    18 kg vagy annál nagyobb mértékű súlygyarapodás a terhesség alatt több mint kétszeresére növeli annak esélyét, hogy a születendő gyermek „túlsúlyos” lesz. Ez veszélyt jelenthet nemcsak a mamára, hanem a babára is - derül ki egy most közzétett tanulmányból.

    Mennyit kell a terhesség alatt hízni? Kevesebbet, mint gondolná!

    Gyermeket vár, vagy tervez? Itt az ideje, hogy megismerje a terhességi hízással kapcsolatos legújabb irányelveket! Az elmúlt 20 évben nem változtattak ezeken a számokon, ám a lakosság egyre nagyobb méretet öltő elhízása szükségessé tette az új irányelvek kidolgozását, mely orvosok és táplálkozási szakértők bevonásával történt.

    A korai terhességi problémákról

    Azok a kismamák, akiknél komplikációk lépnek fel a gyermekvárás elején, mind az aktuális, mind a későbbi terhességeik során szorosabb megfigyelést igényelnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.