Az idősebb apák gyerekeinek rosszabb az IQ-tesztje

MTI
megjelent:

Az idősebb apák gyerekei gyengébb eredményeket érnek el a kis- és gyerekkori IQ-teszteken - állítják ausztrál tudósok most megjelent tanulmányukban.

Ezzel szemben az idősebb anyák gyerekei magasabb pontokat értek el ugyanazokon a teszteken, amelyek a koncentráló- és a tanulási képességet, a memóriát, valamint a beszéd- és olvasási készséget vizsgálták.

Főként a fejlett országokban válnak idősebben szülővé a nők és a férfiak, de míg a későn szülő nők ügye széles körben tárgyalt, az apák magasabb korával járó következmények nem ismertek annyira.

Az újabb tanulmányok kapcsolatot feltételeznek az apák kora és a gyerekek olyan egészségügyi problémái között mint a születési rendellenességek, a rák, az autizmus, a skizofrénia.

Korfüggő a spermium minősége

A tanulmányban a tudósok 33 437, 1959 és 1965 között született személyek gyermekkori intelligenciatesztjét elemezték. A gyerekeket 8 hónaposan, négy-, illetve hétévesen vizsgálták érzékelés, kéz- és szemkoordináció, olvasás, betűzés, és matematikai képességeik alapján. Kimutatták, hogy minél idősebb az apa, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek rosszabb eredményeket ér el a teszteken. Ezzel szemben az anya korával arányosan javult a gyerekek kognitív teszteken mutatott eredménye.

"Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az idősebb anyák gyerekei a gondosabb otthoni környezet miatt teljesítenek jobban. Ha ez így van, ez a tanulmány arra enged következtetni, hogy az idősebb apák gyerekei nem feltétlenül részesülnek ezekben az előnyökben" - írták közleményükben a kutatók.

Szerintük a korosabb apák gyerekeinek gyengébb eredményei a spermiumok korfüggő mutálódásával állnak összefüggésben. "A nőktől eltérően, akiknek petesejtjeik már magzatkorukban kialakulnak, a férfiak spermája életük során termelődik. Korábbi kutatások arra következtetnek, hogy az idősebb korban termelődő sperma esetében nőhet az elváltozás aránya" - írták az PLoS Medicine nevű internetes folyóiratban.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.