• Az idősebb apák gyerekeinek rosszabb az IQ-tesztje

    Szerző: MTI

    Az idősebb apák gyerekei gyengébb eredményeket érnek el a kis- és gyerekkori IQ-teszteken - állítják ausztrál tudósok most megjelent tanulmányukban.

    Ezzel szemben az idősebb anyák gyerekei magasabb pontokat értek el ugyanazokon a teszteken, amelyek a koncentráló- és a tanulási képességet, a memóriát, valamint a beszéd- és olvasási készséget vizsgálták.

    Hirdetés

    Főként a fejlett országokban válnak idősebben szülővé a nők és a férfiak, de míg a későn szülő nők ügye széles körben tárgyalt, az apák magasabb korával járó következmények nem ismertek annyira.

    Az újabb tanulmányok kapcsolatot feltételeznek az apák kora és a gyerekek olyan egészségügyi problémái között mint a születési rendellenességek, a rák, az autizmus, a skizofrénia.

    Korfüggő a spermium minősége

    A tanulmányban a tudósok 33 437, 1959 és 1965 között született személyek gyermekkori intelligenciatesztjét elemezték. A gyerekeket 8 hónaposan, négy-, illetve hétévesen vizsgálták érzékelés, kéz- és szemkoordináció, olvasás, betűzés, és matematikai képességeik alapján. Kimutatták, hogy minél idősebb az apa, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek rosszabb eredményeket ér el a teszteken. Ezzel szemben az anya korával arányosan javult a gyerekek kognitív teszteken mutatott eredménye.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az idősebb anyák gyerekei a gondosabb otthoni környezet miatt teljesítenek jobban. Ha ez így van, ez a tanulmány arra enged következtetni, hogy az idősebb apák gyerekei nem feltétlenül részesülnek ezekben az előnyökben" - írták közleményükben a kutatók.

    Szerintük a korosabb apák gyerekeinek gyengébb eredményei a spermiumok korfüggő mutálódásával állnak összefüggésben. "A nőktől eltérően, akiknek petesejtjeik már magzatkorukban kialakulnak, a férfiak spermája életük során termelődik. Korábbi kutatások arra következtetnek, hogy az idősebb korban termelődő sperma esetében nőhet az elváltozás aránya" - írták az PLoS Medicine nevű internetes folyóiratban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.10 15:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Csökkenti az intelligenciát a légszennyezés

    Akár egy év kihagyott iskolával ér fel az emberi agy számára a légszennyezésnek való kitettség - így jellemzik amerikai kutatók a szmog hatását a szervezetre, akik szerint a globális lakosság 80 százaléka nem biztonságos levegőt lélegzik be.

    A herecsavarodás kialakulása, tünetei és kezelése

    A herecsavarodásról minden fiatal férfinek vagy fiúgyermek szülőjének érdemes tudnia. Legfőképpen azért, mert a kórkép időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a szövődmények. De mi is az a herecsavarodás?

    Felnőttként több pontot érnek el az IQ-teszteken a tovább szoptatott gyerekek

    A hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken - derült ki egy rendkívül hosszú távú, harminc évet felölelő brazil tanulmányból.

    A számolási zavar (diszkalkulia)

    A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.

    Lassíthatja az agy öregedését a nyelvtanulás

    Lassíthatja az agy öregedését a kétnyelvűség, sőt az idegen nyelv felnőtt kori elsajátítása is - derült ki egy új kutatásból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások