Feleslegesen megindított szülések

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan" szülésmegindítás (szülésindukció) állapítható meg.

A kutatók szerint az esetek több mint egynegyedében nem volt a beavatkozásnak orvosi vagy egyéb javallata. A szakvélemények szerint több tanulmányt kellene végezni, hogy megállapíthassuk, a szülésmegindításokat vajon valóban indok nélkül végzik-e.

A szülésmegindítás

Az indukcióra leggyakrabban használt módszer egy olyan gél hüvelybe történő felhelyezése, ami prosztaglandinokat tartalmaz, és fájásokat keltve megindítja a szülés folyamatát.

Az orvosi javallatok közé tartozik a terminustúllépés, a magzatburok megrepedése fájások indulása nélkül, vagy tervezett befejezés egyéb komplikációk miatt. Indukció alkalmazása során nagyobb valószínűséggel van szükség egyéb orvosi beavatkozásra is, mint például a császármetszésre.

Az Aberdeen Kórház szülészeti adatai alapján például kimutatták, hogy 1999 és 2003 között 5700 várandós nő szülését, vagyis a szülések 32 százalékát indították meg. Az okok között szerepelnek az általános orvosi javallatok ugyanúgy, mint a szociális helyzet (például, ha a kismama messze lakik a kórháztól). Mégis, az esetek 28 százalékára nincs magyarázat.

Meglepő eredmények

"Várható volt, hogy lesznek olyan esetek, amikre nincs magyarázat, ami nem meglepő, figyelembe véve az adatbázisok hiányosságait. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan okok, amiket nem gyűjtöttek össze, ám ennek tudatában is meglepő a szülésindukciók magas száma. Felmerül a gyanú, hogy esetleg felesleges beavatkozások is történtek, történnek, ezért további további kutatásokat tervezünk" - nyilatkozta Tracy Humphrey, a tanulmány vezetője, aki egyébként konzultáns szülésznő.

"A felesleges szülészeti beavatkozásokról szóló vita csak a császármetszésekre összpontosít, közben elfelejtkezünk arról, hogy egyéb indokolatlan intézkedésekről" - tette hozzá.

A terhesség végéhez közeledve több támogatásra van szükség

Mary Newburn, a brit Nemzeti Gyermekszületés Szövetség vezetője elmondta, hogy ha jelentős azon szülésmegindítások száma, amikor a háttérben nem áll megfelelő indok, az nagyon komoly probléma, és többet kell beszélni róla.

"További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy klinikai javallat nélküli szülésindukciók körülményeit megvizsgálhassuk. A megindított szülés fájdalmasabb lehet, így nehezebben viselhető erős fájdalomcsillapítók nélkül. A nők általában azért választják az indukciót, mert a terhesség végén már fáradtak, és ilyenkor több támogatásra volna szükségük. Ekkor minnél több pihenésre kell buzdítani őket, hogy egy kicsit még tartsanak ki, tudjanak várni."

Brit szakértők szerint nem lettek megfelelően rögzítve az adatbázisban a szülésmegindítások javallatai. Fontos, hogy csak a feltétlenül szükséges beavatkozások történjenek meg, továbbá az, hogy a nők is tudják, miért kell beindítani a szülést.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes; Forrás: news.bbc.co.uk)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.