Otthonszülés: Geréb Ágnes szerint sok a tévhit

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy nemzetközi, több mint 5400 nő szülését végigkísérő, a British Medical Journalban megjelent felmérés szerint az otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi - mondta Geréb Ágnes a Napvilág Születésház csütörtöki évnyitó tájékoztatóján.

A születésház szakmai vezetője szerint számtalan negatív tévhit kering a kórházon kívüli szülésekkel kapcsolatban. Például sokan úgy gondolják az otthonszülésnél nincs olyan tiszta környezet, mint egy kórházban, pedig pont fordítva van: otthon kisebb a fertőzésveszély.

Sokan azt tartják: azzal, hogy a bábák csak vész esetén avatkoznak be, nagyobb a komplikáció kockázata, pedig ez sem így van: a kórházi szülések rutinbeavatkozásai, a megindított szülés például jóval veszélyesebb, mert gyakran vezet császármetszéshez, fogóval vagy vákummal befejezett szüléshez.

Kisebbségben vannak a támogatók

A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.

Előnnyel is járhat az otthonszülés

Geréb Ágnes azt is elmondta: számos előnye van az otthonszülésnek. Például jóval olcsóbb így világra hozni a gyermeket, az anyáknál egyáltalán nem jelentkezik a szülés utáni depresszió, tovább szoptatnak, így nagyobb védelmet kapnak gyermekeik.

A kórházon kívüli szülésnél kisebb a veszélye annak, hogy méhnyakrákot kapnak a nők, és több gyermek is születik, mivel az otthonszülés után az anyák szinte soha nem mennek abortuszra - tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: Magyarországon évente 200-250 a tervezett otthonszülések száma. Ezen kívül még körülbelül 400 a nem tervezett kórházon kívüli szülés, tehát összesen 600. Ennek a 10 százaléka az otthon elkezdett, de a fellépő komplikációk miatt kórházban befejezett szülések száma - mondta kérdésre válaszolva Geréb Ágnes, aki hozzátette: ez az arány nem több, mint a kórházi komplikációk száma, csakhogy ott nem tartják számon azokat az eseteket, amikor egy természetesen elkezdett szülésnél hirtelen komplikáció lépett fel, és ezért például császármetszést kellett végrehajtani.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.