Az anya-magzat kapcsolatanalízis

Máténé Áfra Viktória
szerző: Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb kismama ösztönösen elkezd kommunikálni, beszélgetni a kisbabájával, még a várandósság idején, megalapozva ezzel kettejük kapcsolatát.

Mivel minden édesanya a legjobbat szeretné a gyermekének, már a terhesség alatt is igyekeznek a legjobb körülményeket megteremteni a pocakjukban fejlődő magzatnak. Komolyzenét hallgatnak, mert köztudottan jó hatással van a babákra, megválasztják a tökéletes helyszínt és orvost, aki majd világra segíti gyermeküket. Miért kellene mindezek mellett szakemberhez fordulnia egy kismamának?

A stabil lelki kapcsolat megalapozása

Korunk túlmedikalizált születési folyamatában az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének kialakítói (Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő) egy olyan megelőző terápiás módszert hoztak létre, mely arra épül, hogy az anya és a babája között már kezdettől fogva nem csak biológiai, hanem lelki kapcsolat is létezik, hiszen kölcsönösen hatnak egymásra.

Ez a módszer abban nyújt segítséget, hogy már a magzati korban az optimális lelki fejlődési pályára tudjon állni a gyermek. Elősegíti és optimalizálja az anya és a gyermek kapcsolatát a születés után, valamint segít feldolgozni a születéssel kapcsolatos tudattalan tényezőket. A terápia segítségével a elkerülhetőek a komolyabb komplikációk vagy csökkenthető a megjelenésük kockázata (pl. farfekvés, koraszülés, vérzések, idő előtti méhösszehúzódások, megrövidült méhszáj, placenta previa).

A kapcsolatanalízis a szülő és a gyermek számára is megkönnyíti az első hónapokat, illetve pozitív hatással van a gyermek későbbi személyiségfejlődésére (például a beilleszkedési- és kommunikációs képességekre). Ezt számos terápia pozitív példája bizonyítja. A kedvező hatások magyarázata az a már bizonyított tény, hogy az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik.

Hogyan zajlik az anya-magzat kapcsolatanalízis?

A terápia nem más, mint egy „beszélgetés”, kölcsönös kommunikáció a kisbabával, még születése előtt, amelyben egy erre szakosodott szakember nyújt segítséget. A kapcsolatanalízis közös lelki felkészülés a szülésre, születésre. Egymásra hangolódás, amely megalapozza a születés utáni kötődést, együttműködést az anya és a gyermeke között. Emellett talán a legfontosabb, hogy egy olyan módszer, mely a védőnői és szülészeti ellátás mellett lelki segítséget is nyújt a kismamák számára. Általa a szülés és születés valóban a lehető legideálisabb formában valósulhat meg, pozitív élménnyé válhat az anya és a baba számára is, és segít abban, hogy a korai hónapokat minél békésebben élhesse meg a család.

Mint sok más pszichológiai és prevenciós technikának, ennek a módszernek is nehéz az objektív adatokkal való bizonyítása, hiszen a lelki folyamatok nehezen számszerűsíthetőek. Ám ma már több ezer édesanya számolhat be ennek a támogató technikának a pozitív hatásairól. Emellett statisztikai adatok bizonyítják, hogy a komplikációk előfordulása az analízisben résztvevő nők között jelentősen alacsonyabb.

(WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.