• Az anya-magzat kapcsolatanalízis

    Szerző: WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, kapcsolatanalitikus

    A legtöbb kismama ösztönösen elkezd kommunikálni, beszélgetni a kisbabájával, még a várandósság idején, megalapozva ezzel kettejük kapcsolatát. Mivel minden édesanya a legjobbat szeretné a gyermekének, már a terhesség alatt is igyekeznek a legjobb körülményeket megteremteni a pocakjukban fejlődő magzatnak. Komolyzenét hallgatnak, mert köztudottan jó hatással van a babákra, megválasztják a tökéletes helyszínt és orvost, aki majd világra segíti gyermeküket. Miért kellene mindezek mellett szakemberhez fordulnia egy kismamának?

    A stabil lelki kapcsolat megalapozása

    Korunk túlmedikalizált születési folyamatában az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerének kialakítói (Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő) egy olyan megelőző terápiás módszert hoztak létre, mely arra épül, hogy az anya és a babája között már kezdettől fogva nem csak biológiai, hanem lelki kapcsolat is létezik, hiszen kölcsönösen hatnak egymásra.

    Ez a módszer abban nyújt segítséget, hogy már a magzati korban az optimális lelki fejlődési pályára tudjon állni a gyermek. Elősegíti és optimalizálja az anya és a gyermek kapcsolatát a születés után, valamint segít feldolgozni a születéssel kapcsolatos tudattalan tényezőket. A terápia segítségével a elkerülhetőek a komolyabb komplikációk vagy csökkenthető a megjelenésük kockázata (pl. farfekvés, koraszülés, vérzések, idő előtti méhösszehúzódások, megrövidült méhszáj, placenta previa).

    Hirdetés

    A kapcsolatanalízis a szülő és a gyermek számára is megkönnyíti az első hónapokat, illetve pozitív hatással van a gyermek későbbi személyiségfejlődésére (például a beilleszkedési- és kommunikációs képességekre). Ezt számos terápia pozitív példája bizonyítja. A kedvező hatások magyarázata az a már bizonyított tény, hogy az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik.

    Hogyan zajlik az anya-magzat kapcsolatanalízis?

    A terápia nem más, mint egy „beszélgetés”, kölcsönös kommunikáció a kisbabával, még születése előtt, amelyben egy erre szakosodott szakember nyújt segítséget. A kapcsolatanalízis közös lelki felkészülés a szülésre, születésre. Egymásra hangolódás, amely megalapozza a születés utáni kötődést, együttműködést az anya és a gyermeke között. Emellett talán a legfontosabb, hogy egy olyan módszer, mely a védőnői és szülészeti ellátás mellett lelki segítséget is nyújt a kismamák számára. Általa a szülés és születés valóban a lehető legideálisabb formában valósulhat meg, pozitív élménnyé válhat az anya és a baba számára is, és segít abban, hogy a korai hónapokat minél békésebben élhesse meg a család.

    Mint sok más pszichológiai és prevenciós technikának, ennek a módszernek is nehéz az objektív adatokkal való bizonyítása, hiszen a lelki folyamatok nehezen számszerűsíthetőek. Ám ma már több ezer édesanya számolhat be ennek a támogató technikának a pozitív hatásairól. Emellett statisztikai adatok bizonyítják, hogy a komplikációk előfordulása az analízisben résztvevő nők között jelentősen alacsonyabb.

    További információ: kapcsolatanalizis.hu

    (WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, kapcsolatanalitikus)

    Módosítva: 2016.10.22 12:51, Megjelenés: 2016.10.22 12:51
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat.

    Terhességi toxémia

    A terhességi toxémián az anya olyan megbetegedését értjük, mely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezik, a várandósság második felében alakul ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Császármetszés - Amit jó tudni

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlenül van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

    Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

    Túlhordott terhesség

    A túlhordott terhesség a kismamát könnyen fáradttá és idegessé teszi. Az alábbiakban megtudhatja, mi okozza a túlhordást, és mit jelent mindez az Ön és kisbabája számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.