Méhlepény téma

A méhlepény (placenta) szerepe

WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Méhlepény

Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

CTG

Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

Hematóma a terhesség alatt

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A méhlepény rétegein belül vérrögök alakulhatnak ki, melyek azonban az esetek többségében maguktól elmúlnak.

A születéskor vékony méhlepény növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

MTI

Egy finn vizsgálat szerint a születéskor vékony méhlepény jelentősen növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

Placenta anatómiája

Méhlepény,Terhesség

A méhlepény (placenta) kerek, lepény alakú szerv, biztosítja a magzat méhen belüli fejlődését és anyagcseréjét. A magzati erek a köldökzsinórból érkeznek és szétágazva egy fához hasonló szövetben végződnek, amit boholynak neveznek.

Az intervillózus űrök vagy szinuszok biztosítják az állandó keringést. Itt folyik a gázcsere és itt szabadul meg a magzat a káros anyagcseretermékektől. A magzati és anyai érpályát egymástól boholyhám választja el. A placenta a szülés harmadik fázisában távozik az anya szervezetéből a magzatburokkal együtt.

"A méhszájhoz tapadt méhlepény okozhat gondot?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg

"Öt hónapos terhesen a méhszájhoz tapad a méhlepény. Milyen problémák adódhatnak ebből a tényből? Kell tartani esetleg születési rendellenességtől?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Terhesség - Miért fontos a pajzsmirigyszűrés?

MTI

A szülés közben fellépő lepényi rendellenességek háromszor gyakoribbak azokban a terhesekben, akinek vérében bizonyos ellenanyagok vannak. Ezek ugyan korán jelzik a pajzsmirigyműkődés zavarát, mégsem indokolnak terhesség alatti rutinszerű pajzsmirigyszűrést vagy megelőzésként pajzsmirigyhormonok rutinszerű bevitelét, állítják a Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának kutatói.

Méhlepény a korábbi császármetszés hegén

Orvos valaszol - Dr. Kiss György

Tisztelt Doktor úr/nő! Két évvel ezelőtt egy fertőzésnek köszönhetően volt egy 24 hetes extrém koraszülésem, ami miatt a méhemen corporalis longitudinalis császármetszést hajtottak végre. A műtéttől számított 21 hónap múlva ismét teherbe estem. Je

mélyen tapad

Orvos valaszol - Dr. Törő Bálint

Kedves webbeteg! 24 hetes terhes vagyok, 34 éves, a második babánkat várjuk. a tegnapi ultrahang vizsgálaton kiderült, hogy a lepény a hátsó falon mélyen tapad. Ez milyen veszélyeket rejt, és mit kellene tennem a biztonság érdekében. A 18 hetes ul

Ez normális?

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László

37 hetes kismama vagyok! Pár napja voltam Ultrahangon ahol megállapították, hogy a méhlepény érettsége G I-es. Csodálkoztam rajta mivel a kislányomnál ilyen idősen már G III-as volt! A kérdésem az lenne hogy jelenthet e bármilyen problémát ha nem v