• A születendő gyermek neme függ az étrendtől

    Szerző: FH

    Nagyobb valószínűséggel születik lánya annak a kismamának, akinek étrendje kalóriában és ásványi anyagokban szegény. Ha viszont a mama a terhesség alatt kalóriában és vitaminokban is dúskál, akkor gyakrabban lesz neki kisfia - derítették ki brit tudósok.

    Az Exeteri Egyetem kutatói 740 első terhességénél tartó kismamának étkezési szokásait vizsgálták. Az asszonyok nem tudták magzatuk nemét. Az orvosok részletesen felmérték a kísérleti alanyok terhesség előtti és alatti étkezési szokásait, és három csoportra osztották a nőket aszerint, hogy mekkora volt a kalóriabevitelük a fogamzás körüli időben.

    A legkalóriadúsabban táplálkozók csoportjában a kismamák 56 százalékának fia született. A legsoványabb étrendűeknél viszont csak 45 százalék szült fiút.

    Nemcsak a kalória számított. Inkább fiúk lett azoknak az anyáknak, akiknek az étrendje színesebb volt, és bővelkedett nátriumban, kalciumban, valamint C, E és B12 vitaminban.
    Ugyancsak több volt a fiú azoknál a kismamáknál, akik mindennap gabonaeredetű ételt reggeliztek, szemben azokkal, akik müzlit és gabonapelyhet legfeljebb hetente egyszer fogyasztottak.

    A kutatás eredménye összhangban van azzal a tapasztalattal, hogy az utóbbi 4 évtizedben fokozatosan nő az újszülöttek között a lányok aránya. A fejlett országokban - a kövérség járványszerű terjedése mellett - csökken az átlagos kalóriabevitel. A fiatal nők közül sokan vigyáznak az alakjukra, ez lehet a magyarázat arra, miért csökken a fiúk aránya.

    A kutatók evolúciós törvényszerűséggel magyarázzák a jelenséget. Úgy gondolják, hogy a legtöbb fajnál a hímek több utód nemzésére képesek, mint amennyit a nőstények világra tudnak hozni. Amikor a nőstény bővelkedik tápanyagban, akkor megéri befektetni a hím utódba. Szűk esztendőkben viszont a lánygyerek lehet a jobb választás.

    Hirdetés


    A szervezeten kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatos eddigi kutatásokban is tapasztalták már, hogy több glukóz (cukor) jelenléte a fiú kifejlődésének kedvez, bár a pontos mechanizmus még nem ismeretes.

    A kutatásról a a brit tudományos akadémia lapja, a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences közölt tanulmányt.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.23 00:00, Megjelenés: 2008.04.23 00:00
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A szülés és a születés módjai

    A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a rendszeres méhösszehúzódások jeleznek.

    A szülés első jelei

    Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.