Szívinfarktus után: hogy tovább éljünk

MTI
megjelent:

Szívinfarktus után a korszerű fizikai és pszichés utókezelés, a rehabilitáció jelentősen csökkenti a szívroham ismétlődésének kockázatát, és mérhetően javítja a betegek életkilátásait.

A biztató amerikai adatokat a szívgyógyászat egyik vezető szaklapja, a Circulation közölte. Ha valaki infarktust kap, az első feladat, hogy hamar megfelelő kórházba kerüljön, ahol gyorsan tisztázódik a betegsége, és a korszerű gyógykezelés jelentős mértékben növeli a túlélés esélyét.

Az infarktus kezelési lehetőségei

A szívinfarktus bekövetkezte után minden egyes perccel nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma, ezért a beteg gyors kezelésre szorul.
Kezelési lehetőségek

A folytatás viszont ugyancsak fontos: a jó utókezelés és a beteg aktív együttműködése nélkül gyengébbek az eredmények. Bradley Hammill és munkacsoportja a 2000 és 2005 közötti időszakban több mint 30 000 szívbeteg ellátását, későbbi sorsának alakulását elemezte. Az érintettek a szívinfarktust követően utókezelést is kaptak.

A rehabilitációs foglalkozásokon voltak mozgásgyakorlatok, amelyek segítették a résztvevőket abban, hogy megtanulják: szívroham után is létfontosságú a rendszeres testmozgás. A betegek pszichés kezelésben és támogatásban is részesültek a betegség tudatának feldolgozásához.

Megtanították őket arra is, milyen életmódot folytassanak a szívroham megismétlődésének elkerülése érdekében, miképpen lehet az esetleges kockázati tényezőket, például a dohányzást vagy a súlytöbbletet elhagyni, a társbetegségeket, mint a cukorbajt vagy a magas vérnyomást egyensúlyban tartani.

A kutatók a betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai az infarktus utáni időszakban átlagosan 25 rehabilitációs foglalkozáson vett részt, a másik csoportba azok kerültek, akik legfeljebb egyszer mentek el ilyen programra. A betegek 60 százaléka 30 vagy még több alkalommal vett részt rehabilitációs gyakorlaton, és csak 13 százalék volt hatnál kevesebbszer hasonló foglalkozáson.

Ha külön figyelembe vették az életkort, a kísérő betegségeket és egyéb szempontokat, a négy évet átfogó statisztikai értékelés akkor is világosan kimutatta, hogy lényegesen tovább éltek azok, akik infarktusuk után 36 alkalommal voltak rehabilitációs rendezvényen, mint azok, akik csak néhányszor látogattak oda.

Az infarktus ismétlődése 31 százalékkal volt kisebb a jól rehabilitált csoportban, mint azok között, akik nem vették komolyan az utókezelést, amely az amerikai gyakorlat szerint egy-egy sorozatban 6-8 hétig tartó, hetenként két-három alkalommal szervezett foglalkozást jelent.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.