• A vashiány és szívinfarktus kapcsolata

    Szerző: Medipress

    A vas alapvető a vérképzés szempontjából: kulcsszerepet tölt be a vérsejtek termelése, az oxigénszállítás és raktározás szempontjából, de fontos a vázizom és a szívizom anyagcseréjében, a lipidek és szénhidrátok előállításában és lebontásában, illetve a DNS- és RNS-képződésnél.

    A vashiány egy viszonylag elterjedt táplálkozási rendellenesség, a népesség mintegy egyharmadát érinti, gyakran kapcsolódik krónikus betegségekhez, például a gyulladásos bélbetegséghez, Parkinson-kórhoz, reumás betegségekhez, vesebetegségekhez. Azonban a krónikus szívelégtelenséghez való viszonyt kevéssé vizsgálták, a vashiányos vérszegénység merült fel a háttérben.

    Hirdetés

    A Wroclawi Orvosi Egyetem munkatársai szélesebb klinikai összefüggéseket állapítottak meg abban a munkában, melyet az Európai Kardiológus Társaság Kongresszusán mutattak be Stockholmban: a krónikus szívbetegek legalább egyharmada vérszegény.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatást vezető Piotr Ponikowski szerint a vashiány független a szívbetegség súlyosságától, azonban csökkenti az állóképességet, ezen keresztül pedig az életminőséget. A vizsgálatok szerint a vérszegénység függetlennek bizonyult a többi kórjelző faktortól, ezek alapján egy fontos célpont lehet a krónikus szívelégtelenség kezelésében.

    Korábbi vizsgálatok szerint a vashiány korrigálása javítja a szív működési kapacitását, a fizikai terheléssel szembeni toleranciát, és az életminőséget. A további vizsgálatok azzal foglalkoznak, miként lehetne alkalmazni krónikus szívbetegség esetén a vashiány korrekcióját tudatosan, terápiás célból.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.09.09 12:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most utazik? Erre figyeljen, ha szívbeteg!

    Az utazás nem tilos még szívbetegeknek sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint csupán elővigyázatosság szükséges annak, aki szívinfarktuson, stroke-on, szívműtéten esett át, a biztonság érdekében.

    A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink tartalmazzák?

    A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?

    A vérszegénység kezelése

    Az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek tisztázni kell a hátterét, majd a kezelés végső céljaként a vérszegénységet előidéző okot kell megszüntetni.

    Vashiányos vérszegénység - A nőknél és a vegetáriánusoknál a leggyakoribb

    A nőknél a terhesség, a szoptatás, a menstruáció miatt is kialakulhat vashiányos vérszegénység, ami még a vegetáriánusok körében a leggyakoribb - mondta Várkonyi Judit, a Semmelweis Egyetem 3. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

    8 tünet, ami vashiányra utal

    A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tüneteket produkál (már ha produkál). Éppen ezért összeszedtük, melyek azok a panaszok, melyek a leginkább jellemzik az állapotot, továbbá dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa a kezelését is ismerteti.

    Röviden a szív- és érrendszeri betegségekről

    Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb válfaja, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.