Összefügghet a vashiány és szívelégtelenség

Medipress
megjelent:

A vas alapvető a vérképzés szempontjából: kulcsszerepet tölt be a vérsejtek termelése, az oxigénszállítás és raktározás szempontjából, de fontos a vázizom és a szívizom anyagcseréjében, a lipidek és szénhidrátok előállításában és lebontásában, illetve a DNS- és RNS-képződésnél.

A vashiány egy viszonylag elterjedt táplálkozási rendellenesség, a népesség mintegy egyharmadát érinti, gyakran kapcsolódik krónikus betegségekhez, például a gyulladásos bélbetegséghez, Parkinson-kórhoz, reumás betegségekhez, vesebetegségekhez. Azonban a krónikus szívelégtelenséghez való viszonyt kevéssé vizsgálták, a vashiányos vérszegénység merült fel a háttérben.

A Wroclawi Orvosi Egyetem munkatársai szélesebb klinikai összefüggéseket állapítottak meg abban a munkában, melyet az Európai Kardiológus Társaság Kongresszusán mutattak be Stockholmban: a krónikus szívbetegek legalább egyharmada vérszegény.

A kutatást vezető Piotr Ponikowski szerint a vashiány független a szívbetegség súlyosságától, azonban csökkenti az állóképességet, ezen keresztül pedig az életminőséget. A vizsgálatok szerint a vérszegénység függetlennek bizonyult a többi kórjelző faktortól, ezek alapján egy fontos célpont lehet a krónikus szívelégtelenség kezelésében.

Korábbi vizsgálatok szerint a vashiány korrigálása javítja a szív működési kapacitását, a fizikai terheléssel szembeni toleranciát, és az életminőséget. A további vizsgálatok azzal foglalkoznak, miként lehetne alkalmazni krónikus szívbetegség esetén a vashiány korrekcióját tudatosan, terápiás célból.

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.