Mesterséges lélegeztetés - Min múlik egy élet?

Szerző: MTI

Ha a rosszullét áldozata egyáltalán nem lélegzik vagy csak elégtelenül, a légcsőbe megfelelő csövet vezetnek be a mesterséges lélegeztetéshez. A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire függ az életben maradás a lélegeztetős mentős gyakorlottságától.

Hirtelen szívhalál esetén a beteg sorsa attól is függ, hogy a rohammentő megérkezése után mennyire gyakorlott az a mentőápoló vagy orvos, aki a mesterséges lélegeztetést elkezdi. Amerikai kutatók két esztendei vizsgálatának eredményeit az Annals of Emergency Medicine közölte.

Hirtelen szívhalál - legyen óvatos!
Amennyiben Ön fáradékony, gyakran alakul ki légszomja, szegycsonttáji fájdalmat érez, vizsgáltassa meg szívét, a panaszok a koszorúér betegségére utalhatnak. Legyen óvatosabb akkor is, ha magas a vérnyomása, dohányzik, stresszes, cukorbetegségben szenved, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytat. Bővebben a hirtelen szívhalálról>>
Ha Seattle városában valaki összeesik, a közelében lévő, bármelyik felnőtt ember azonnal odaugrik, megvizsgálja és megállapítja, hogy hirtelen szívhalál történt, késedelem nélkül elkezdi az újraélesztést. Az amerikai nagyvárosban az életmentő beavatkozás elsajátítása általánossá vált.

Az Amerikai Szív Egyesület irányelvei szerint ilyenkor a tennivaló igen egyszerű: azonnal hívni kell a rohammentőt, és a kemény alapon hátára fektetett ember mellkasát percenként százszor kell erélyesen összenyomni, hogy az álló szív működését pótoljuk. Ha ezt rögtön elkezdjük, a közelben pedig van defibrillátor, amellyel a halálos szívritmuszavar kétperces mellkasnyomás után jó eséllyel megszüntethető, remélhetjük, hogy a szaksegítség megérkezéséig az áldozatot életben tarthatjuk.

Számít a gyakorlat is?

Henry E. Wang és munkatársai 21.753 hirtelen szívhaláleset és csaknem tízezer baleset tapasztalatait összegezték. Arra voltak kiváncsiak, hogy a helyszínre érkező rohammentő által elkezdett beavatkozásból a mesterséges lélegeztetés szerepe mennyire jelentős a túlélés szempontjából.

Ha a rosszullét áldozata egyáltalán nem lélegzik vagy csak elégtelenül, a légcsőbe megfelelő csövet vezetnek be a mesterséges lélegeztetéshez. A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire függ az életben maradás a lélegeztetős mentős gyakorlottságától.

Az eredmények azt bizonyították, hogy a gyakorlott szakember, aki már ötvennél több esetben végezte el a beavatkozást, 48 százalékban nagyobb eséllyel tudta újraéleszteni a beteget. A gyors segítség eredményességében az első szempontnak a gyorsaság bizonyult.

Akár baleset, akár szívhalál esetén legfontosabb a segélynyújtás azonnali elkezdése volt. Az elsősegély alapismereteinek megtanulása természetesen itt is lényeges. Baleseti ellátás esetén a gyakorlott mentők hatszor nagyobb eséllyel tartották életben az áldozatot, mint a gyakorlatlanabbak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

A szívinfarktus és a hirtelen...

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a...

A szívroham és a légszenyezettség...

A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul...

Rendszeres kontrollal a hirtelen...

A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.