CT és sugárzás

MTI
megjelent:

Az új típusú CT-vel készült angiográfiás vizsgálat közben akár 91 százalékkal kisebb sugárdózist kapnak a páciensek a korábban használt szkennerekhez képest.

A komputer tomográfok, azaz CT-k új nemzedéke egyetlen szívdobbanás alatt készíti el a felvételt a páciensek szívéről - közölték kedden amerikai kutatók.

Hasznos linkek

Andrew Einstein, a New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársa szerint a hagyományos készülékkel végzett szívkoszorúér-felvételnél átlagosan 35,4 millisievert sugárdózis éri a pácienst, addig az új technológia alkalmazásánál csupán 4,4 millisievert.

Összehasonlításként egy amerikai lakost évente átlagosan 3 millisievert sugárzás ér természetes háttérsugárzás, a talajból származó radon vagy repülőgépes utazás miatt.

Mint Einstein elmondta, 2006-ban összesen 65-70 millió CT-felvételt végeztek az országban, amelyekből 2,3 milliónál vizsgálták a páciens szívét. A tanulmány a Radiology című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Diagnosztikai módszerek - CT
A CT (Computertomograph) is röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről harántirányú képszeleteket készít, lehetővé téve így a háromdimenziós ábrázolást.
A képeket egy számítógép összegzi és képes a harántsíkú képekből ferde, vagy hosszanti síkot létrehozni. A páciens egy keskeny, műanyag ágyhoz hasonló vizsgálóasztalra fekszik, mely folyamatosan mozogva beljebb tolja a beteget a röntgencsöveket tartó kör alakú állvány alá. Számos kóros folyamat (vérzés, daganat) következtében megváltozik az adott terület sugárelnyelő képessége, és ez a CT-vel pontosan lokalizálható, míg a hagyományos röntgentechnikával nem volt az. A vizsgálat során gyakran szükség lehet kontrasztanyag alkalmazására is, melyet egy kis vénán keresztül juttatnak be az érrendszerbe. Diagnosztikai módszerek - CT

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.