Az érbetegség a felelős minden második halálért

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Bár a stroke vagy az infarktus nem feltétlenül vezet azonnali halálhoz, kialakulásukat követően ritka a teljes felépülés, gyakran kell több-kevesebb egészségkárosodással és életminőségbeli romlással számolni.

Emiatt különösen nagy hangsúlyt kap a megelőzés. A megfelelő rizikófaktorok szűrésével és kezelésével, életmódbeli változtatásokkal az érelmeszesedés folyamata megelőzhető, illetve lassítható.

Mennyi az Ön vérnyomása?

Az egyik legjelentősebb kockázati tényező a magas vérnyomás. A szisztolés érték minden 20 Hgmm-es, illetve a diasztolés vérnyomás minden 10 Hgmm-es emelkedése kétszeresére emeli az érrendszeri betegségek okozta halálozás rizikóját a 40-69 évesek körében.

A magas vérnyomás hazánkban a lakosság kb. 20-25 százalékát érinti. A néma gyilkosként is emlegetett kórról nehéz pontos számadatokkal szolgálni, hiszen maga az emelkedett vérnyomás ritkán jár panasszal, így sok beteg nem is sejti, hogy hypertoniás lehet.

Míg fiatal felnőttekben kb. 2-3 százalék a hypertoniás betegek aránya, 50 éves kor felett minden harmadik, 60 éves kor felett minden második embernek magas a vérnyomása.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le vérnyomásnapló táblázatunkat, ami segít ebben!

Megfelelő a kezelés?

Sajnos a betegek csaknem fele továbbra sem éri el a 140/90 Hgmm alatti célvérnyomást. Pedig a jól beállított vérnyomásérték jelentősen javítja a túlélési esélyeket.

A hypertonia kezelésével a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás 21 százalékkal csökkenthető.

Ha a vérnyomást sikerül tartósan célértéken tartani, a stroke rizikója 45 százalékkal csökken, míg 24 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki szívinfarktus.

Mit tehet Ön a rizikó csökkentése érdekében?

A gyógyszeres kezelés betartása mellett a betegek is sokat tehetnek a vérnyomás csökkentése érdekében. A túlsúly nagymértékben befolyásolja a vérnyomást, minden leadott kilogramm 1-2 Hgmm-es vérnyomáscsökkenéshez vezethet.

Az alkoholfogyasztás, a sóbevitel mérséklése szintén néhány Hgmm csökkenést eredményez. A rendszeres fizikai aktivitás 4-9 Hgmm, a zöldségben, gyümölcsben, sovány húsokban, gabonafélékben gazdag étrend fogyasztása pedig 8-14 Hgmm nyereséget jelent.

A többi, érelmeszesedés szempontjából fontos rizikófaktor befolyásolása sem elhanyagolandó, vagyis a dohányzás elhagyása, a koleszterinszint csökkentése (amennyiben a fenti diéta nem elég gyógyszeresen) is javasolt a kockázat mérséklése érdekében.

Tovább Mely panaszok jelzik először a magas vérnyomást?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.