• Betegségeikben is hasonlítanak a házaspárok

    Szerző: MTI

    Az együttélés ideje alatt a házastársak szív- és érrendszeri rizikófaktorai hasonlóan alakulnak - mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat. A kutatás két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén.

    A kutatók 71 nemzetközi vizsgálat adatait összesítették, eredményeiket az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat januári száma közölte. Az ellentétek vonzzák egymást, de évek-évtizedek során a szív- és érbetegségek kockázati tényezői szempontjából a férj és a feleség mind hasonlóbbá válik.

    Hirdetés

    Augusto Di Castelnuovo és munkacsoportja átnézte az elérhető orvosi adatbázisokat. Az erre vonatkozó anyag százezernél több házaspár egészségügyi adatait tartalmazta. Csak azokat a dolgozatokat vették figyelembe, melyek részletesen föltüntették a házastársak legfontosabb rizikófaktorait: a magas vérnyomást, a vérzsírszinteket, a dohányzást, a vércukor értékét és a testsúly, a testtömegindex adatait.

    Bizonyos kockázati tényezők hasonlósága, sőt azonossága az együttlakás, együttélés alapján érthető. Több korábbi vizsgálat foglalkozott a házaspárok tagjainak vérnyomásával, mely egyéni, de vannak benne genetikai tényezők, melyek a férjre és a feleségre vonatkozóan általában különböznek. Itt a hasonlóság nem túlságosan szoros.

    Azonos szokások, azonos betegség

    A vérzsírszint, a vérkoleszterin már jobban egyezik. Ez érthető, mivel a rendszeres, együttes étkezés valószínűsíti a hasonló ételek evését, még akkor is, ha kettőjük ízlése nem teljesen azonos és az elfogyasztott ennivaló mennyisége is különbözhet.

    A vizsgálat két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén. Ha a házaspár egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy a párja is rendszeresen rágyújt. Nyilvánvaló, hogy a párválasztásban szerepet játszik az is, hogy az ilyen szokások szempontjából ugyancsak van összhang. 

    A másik, szoros párhuzam a testsúly. Hasonló szokások, étkezés alapján gyakori, hogy együtt kezdenek hízni, ami mindkettőjüknek azonosan árt. Az olasz kutatócsoport legfontosabb következtetése, hogy ha infarktus vagy szélütés miatt valaki orvoshoz kerül, nem csak a kezelést igénylő beteggel kell foglalkozni, hanem megnézni, párjának nincs-e hasonló szív- és érrendszeri panasza, betegsége.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.02.02 13:32, Megjelenés: 2009.02.02 13:32
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat (TEE)

    Az utóbbi időben a szív ultrahangvizsgálata (echocardiographia) nagymértékben elterjedt a kardiológiai gyakorlatban. A szívultrahang-laboratóriumokban a szívet, illetve a nagy ereket különböző módszerek segítségével monitorozhatják.

    Az acetilszalicilsav szerepe a stroke megelőzésében

    A stroke (agyi infarktus) nagyon súlyos, gyakran halálos betegség, amit ha túl is él a beteg, élete általában gyökeresen megváltozik, ápolásra és segítségre szorulhat. A beteg fél oldala hirtelen megbénulhat, gyakran beszédzavara és tudatzavara is kialakulhat.

    A nők és a szív- és érrendszeri problémák

    A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális testsúly megőrzése, a megfelelő vérnyomás és vércukor-, valamint koleszterin-értékek minden életkorban kulcsfontossággal bírnak a nők esetében is, ám életkoronként számos egyéb tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

    Szív- és érrendszeri betegségek: három pilléren nyugvó terápia

    A fejlett országokban megvalósított, társadalmi szintű megelőzés és kezelés az elmúlt évtizedekben a szív- és érrendszeri betegségek terén nagymértékű halálozás-csökkenést ért el. Hazánk azonban az életmódi tényezők tekintetében jelentősen le van maradva az európai átlagtól - mondta a WEBBeteg kérdésére prof. dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem KK I. sz. Belgyógyászati Klinika intézetvezetője, egyetemi tanár, az MTA doktora.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.