Vérrögképződés téma

Ajánlott szűrővizsgálatok lombikprogram előtt

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista

Manapság egyre több pár kénytelen orvosi segítséget kérni a teherbeeséshez, és sokan vannak azok, akiknek egyetlen lehetőségük a gyermekáldásra a lombikprogramban való részvétel. Bár a lehető legbiztonságosabb körülmények közt zajlik a beavatkozás, azonban néhány veszéllyel még így is számolni kell.

Nagy bajt jelezhet a gyakori orrvérzés véralvadásgátló gyógyszer szedése során

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista

Az orrvérzés igen gyakori panasz az emberek körében, melynek hátterében csak ritkán húzódik komolyabb probléma. Igen ám, de ha rendszeresen visszatér a gond, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza.

Véralvadásgátlók használata kismamáknál

Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a kismamának a terhessége alatt, nélküle ugyanis nagy eséllyel kialakulnak akár életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

Az egészségeseknél is megnő a trombózisveszély várandósság során

Trombózisközpont

A terhesség időszaka igen különleges periódus az ember életében. Ilyenkor a kismama egyszerre boldog, és aggódik a magzata miatt. Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy ebben az időszakban az édesanya teste is nagy változásokon megy keresztül, ami bizony hatással van az egészségére is.

Örökölheti a trombózis-hajlamot?

Oxygen Medical

A trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense egy egyszerű trombózis-hajlam szűrési lehetőségre hívta fel a figyelmet.

A hormonpótló tabletták növelik a vérrög és a stroke kialakulásának kockázatát

MTI

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrög keletkezésének és a stroke lehetőségének a kockázatát egy új tanulmány szerint.

A vénás és az artériás trombózis között bizony van különbség

healzz.com

Az emberek tudatában a trombózissal kapcsolatban kialakult kép nagyon hiányos, ennél fogva sokszor nem is tudják hova tenni azt, amit az orvos mond. Van különbség a között, hogy artériában vagy vénában alakul ki elzáródás?

Infarktus kockázatbecslő tábla

diabetes.hu

Ön is kikalkulálhatja, mekkora eséllyel lesz infarktusa az elkövetkezendő 10 évben! Az Európai Kardiológus Társaság hivatalos ajánlása, amelyet a kardiológusok is használnak nap mint nap.

Tanulmány: ízületi gyulladás esetén sokkal gyakoribb a trombózis

MTI

Az ízületi gyulladásban szenvedőknél háromszor akkora a trombózis kockázata - olvasható egy tajvani tanulmányban.

Olcsó, egyszerű módszer mentheti meg a szélütésen átesett betegek életét

MTI

Sok szélütéses beteg életét mentheti meg a lábszárra rögzíthető olcsó, felfújható, műanyag "csizma", amelyet a vérkeringés serkentésére, a vérrögök kialakulásának megakadályozására használnak. A módszer sikerét szakértők a stroke-kal kapcsolatos kutatások egyik komoly áttöréseként értékelték.