• Amikor a maratonfutás sem véd

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    „A dohányzás súlyosan károsítja egészségét” – olvashatják minden egyes cigarettás dobozon az érintettek. Az ő esetükben a szívinfarktus kockázatát még a maratonfutás sem csökkentheti. Éppen ellenkezőleg: a hosszútávfutás és a cigarettázás kombinációja a vártnál is súlyosabb következményekkel járhat.

    Jókorát téved, ha úgy gondolja, hogy a dohányzást sportolással, netalán pontosan hosszútávfutással kompenzálható. A füstölgők és magas vérnyomásban szenvedők infarktusra való hajlamán a rendszeres, nagyobb mennyiségű futás sem csökkent – hívja fel az érintettek figyelmét Martin Halle, a Német Belgyógyász Szövetség elnöke. A sportág – a művelése alatt tapasztalható oxigén radikálok (tehát szabad gyökök) és számos, gyulladást okozó anyag felszabadulása által – a feltételezések szerint rendkívül káros hatással van keringési rendszerünkre – figyelmeztet Halle.

    Hirdetés

    Emellett az sem kizárható – mondja a szakember –, hogy a megerőltető futás a szívizomzat működését is negatívan befolyásolja. „Ennél fogva különösen fontos, hogy a sportolók – és mindenekelőtt a futók – rendszeres orvosi vizsgálatokon vegyenek részt, mivel a szív, vagy a keringési rendszer legkisebb elváltozásai is kizáró okot jelentenek a maratonfutásra nézve” – tanácsolja Halle.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy, az év elején a németországi Essen városában közzétett tanulmány szerint a maratonfutók érrendszerében hasonló meszesedést találtak, mint a sportot egyáltalán nem űzőkében. Aki tehát extrém terhelésnek teszi ki magát, alaposan kövesse a felülvizsgálatok eredményeit. „Azok a hosszútávfutók, akik ráadásul dohányoznak is, kétszer akkora kockázatnak teszik ki egészségi állapotukat” – hangsúlyozza a szakember, s a félreértések elkerülése érdekében hozzáteszi: „Az említett tanulmány ellenére a sport életünk elmaradhatatlan részét kell képezze. A testmozgás nem csak szív- és érrendszerünkre hat pozitívan és immunrendszerünket erősíti, hanem általa megelőzhetjük a túlsúlyosság kialakulását, valamint csontjainkat és izomzatunkat is fejleszthetjük.” Számos krónikus megbetegedés, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség elejét vehetjük a megfelelő mennyiségű testmozgással.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, Forrás: fitforfun.de; lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2010.12.21 20:11, Megjelenés: 2010.12.21 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A babaúszás

    A babaúszás

    Dr. Soltész Annamária

    Vannak, akik ellenzik, mások pedig dicshimnuszokat zengenek róla.

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása rontja a szívroham utáni felépülés esélyét

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesett embereknél a kórház elhagyását követő 30 napban - állapították meg a szakemberek a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban.

    Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

    Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    A maratoni futás árthat a veséknek és a szívnek!

    Futásból is megárt a sok, annak ellenére, hogy alapvetően egészséges mozgásformáról van szó. Egy aktuális tanulmány eredménye szerint a maratoni futás károsítja a veséket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.