Amikor a maratonfutás sem véd

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

„A dohányzás súlyosan károsítja egészségét” – olvashatják minden egyes cigarettás dobozon az érintettek. Az ő esetükben a szívinfarktus kockázatát még a maratonfutás sem csökkentheti. Éppen ellenkezőleg: a hosszútávfutás és a cigarettázás kombinációja a vártnál is súlyosabb következményekkel járhat.

Jókorát téved, ha úgy gondolja, hogy a dohányzást sportolással, netalán pontosan hosszútávfutással kompenzálható. A füstölgők és magas vérnyomásban szenvedők infarktusra való hajlamán a rendszeres, nagyobb mennyiségű futás sem csökkent – hívja fel az érintettek figyelmét Martin Halle, a Német Belgyógyász Szövetség elnöke. A sportág – a művelése alatt tapasztalható oxigén radikálok (tehát szabad gyökök) és számos, gyulladást okozó anyag felszabadulása által – a feltételezések szerint rendkívül káros hatással van keringési rendszerünkre – figyelmeztet Halle.

Emellett az sem kizárható – mondja a szakember –, hogy a megerőltető futás a szívizomzat működését is negatívan befolyásolja. „Ennél fogva különösen fontos, hogy a sportolók – és mindenekelőtt a futók – rendszeres orvosi vizsgálatokon vegyenek részt, mivel a szív, vagy a keringési rendszer legkisebb elváltozásai is kizáró okot jelentenek a maratonfutásra nézve” – tanácsolja Halle.

Egy, az év elején a németországi Essen városában közzétett tanulmány szerint a maratonfutók érrendszerében hasonló meszesedést találtak, mint a sportot egyáltalán nem űzőkében. Aki tehát extrém terhelésnek teszi ki magát, alaposan kövesse a felülvizsgálatok eredményeit.

„Azok a hosszútávfutók, akik ráadásul dohányoznak is, kétszer akkora kockázatnak teszik ki egészségi állapotukat” – hangsúlyozza a szakember, s a félreértések elkerülése érdekében hozzáteszi: „Az említett tanulmány ellenére a sport életünk elmaradhatatlan részét kell képezze. A testmozgás nem csak szív- és érrendszerünkre hat pozitívan és immunrendszerünket erősíti, hanem általa megelőzhetjük a túlsúlyosság kialakulását, valamint csontjainkat és izomzatunkat is fejleszthetjük.” Számos krónikus megbetegedés, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség elejét vehetjük a megfelelő mennyiségű testmozgással.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - K. J., fordító
Forrás: fitforfun.de
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.