A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve: 2018.08.14.

Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, és az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett.

A Nemzeti Szervdonációs Regiszter júniusi adatai alapján 2018 első félévében 95 megvalósult donáció, azaz szervadományozás történt a hazai kórházakban, az egyik legtöbb a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján. A legtöbb szervkivétel és beültetés a vese esetében történt (179/173), szívátültetés 36 esetben valósult meg az elmúlt hat hónapban – derül ki az OVSZ adataiból.

Éppen a szív útját követi nyomon az a 11 perces film, amelynek riportere, operatőre és vágója is egyben Nyárai Gerzson, akivel arról is beszélgettünk, mennyire vagyunk tisztában a transzplantáció fogalmával, annak fontosságával, menetével.

Mentőápolónak tanultál, most pedig mentőzöl. Miért ezt a területet választottad?

mentőA mentőzés gyerekkorom óta érdekelt, néhány éve kezdtem el, közben mentőápolóit végeztem. A Metropolitan Egyetemre (korábban BKF) jártam, azelőtt pedig az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba. Már ezalatt a Duna Televízió Cimbora című műsorát vezettem.

Miért gondoltad azt, hogy elkészíted a filmet? Mi volt a célod?

Már évek óta érdekelt a transzplantáció menete, illetve az egész folyamat szervezése. Elképesztő izgalmasnak és misztikusnak találtam – az akkor még teljesen ismeretlen – rendszert. Elkezdtem cikkeket olvasni az Eurotransplantról, illetve a magyarországi partneréről, az Országos Vérellátó Szolgálatról. Időről időre rápillantottam az aktuális várólistákra is, amelyek nyilvánosak az OVSZ oldalán. Idegen és "láthatatlan" emberek sorsát képzeltem el a távolból. A cél az volt, hogy készüljön egy izgalmas film. Az, hogy egy ismeretterjesztő videó lett belőle, később alakult így.

A transzplantáció, vagyis a szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomonkövethető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült centrumokban végzik ezeket az operációkat. A donort jelentő és ellátó intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, a két oldal között koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot. A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján.
A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása. A transzplantációval olyan betegségeket lehet sikeresen kezelni, amelyek más módon alig, vagy egyáltalán nem lennének kezelhetők.

Forrás: OVSZ

Mennyire vagyunk szerinted tisztában a transzplantációval, annak menetével, hogy miért fontos?

Hamar láttam, hogy olvasott, tájékozott emberek sem tudják, hogy ez hogyan zajlik. Azt sem tudják, hogy Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve él, vagy ha éppen hallottak róla, nem voltak tisztában a jelentésével. Tiltakozni, engedélyezni kell? Csak családon belül működik? Vagy csak idegenek kaphatják a szerveimet? Ilyen és más kérdésekkel találkoztam.

Dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója többször elmondta a közös munka során, hogy hihetetlen fontos lenne, hogy minél többet beszéljünk a témáról otthon, családi körben.

Ne történhessen meg az, hogy egy hirtelen és váratlanul elérkező szomorú pillanatban a családot váratlanul éri a szervadományozás lehetősége.

Találkoztál a munkád során olyan esettel, amikor végül szívátültetésre volt szüksége a betegnek?

A mentőmunka során a lehető legritkább esetben tudható a helyszínen, hogy szívátültetésre van/lesz szükség (hacsak nincs már erről korábbi papír). Szívbeteggel, akár hirtelen szívhalállal már annál többször találkozni. Érdekes volt viszont, hogy a film készítése alatt jártam ugyanazon az intenzív osztályon egyenruhában, mint, ahol 1-2 nappal korábban forgattam a filmet.

Mit tudsz a film utóéletéről? Milyen a fogadtatása?

A film jelen pillanatban 20 ezer nézőnél tart, ami egy ilyen hosszú Youtube videónál, ami ilyen komoly témával foglalkozik, nem rossz szám. A videót az összes fontos szakmai- és betegszervezet megosztotta az oldalán, nagyon jók a visszajelzések tőlük is. Dr. Mihály Sándor igazgató úr pedig a résztvevő kórházak, illetve a szaktárca dícsérő szavait tolmácsolta felém.

Lesz folytatás? Azt azért tegyük hozzá, hogy korábban is foglalkoztál hasonló tájékoztató filmekkel...

A csatornámon eddig sokkal lazább hangulatú portrékat jelentettem meg, de mindenképpen szeretnék hasonló témákkal is foglalkozni a jövőben. Annyira, hogy talán nem titok, tervezünk még filmet az Országos Vérellátó Szolgálattal is.

Régebben barátaimmal csináltunk már prevenciós filmeket, ezekkel sokáig hívtak minket iskolákba beszélgetni a srácokkal. Ma már nyilván sokkal jobbra csinálnánk őket, de azért szerettük.

Olvasson tovább! Az Ismeretlen Donorok Napja

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró, Fotó: Fejér Gergely

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Az immunszuppresszánsok (immunszuppresszív szerek)

Az immunrendszer megfelelő működése létfontosságú az egészséges élethez. Azonban vannak olyan állapotok, amikor előfordulhat, hogy az immunrendszer...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

A májátültetésről

A májátültetést az 1960-as években kezdték kifejleszteni. Manapság a világ számos klinikai centrumában végzik, szigorúan meghatározott indikáció...

Önzetlen barátságból vesetestvérség született

Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél...

Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült...

Kevés a beültethető donorszerv

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor...

Sport szervátültetés után - A magyar siker

A szervátültetés eredményességének bemutatására kiválóan alkalmas eseménynek bizonyult az idén augusztus 8-15. között Írországban tartott –...

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.