A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, és az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett.

A Nemzeti Szervdonációs Regiszter júniusi adatai alapján 2018 első félévében 95 megvalósult donáció, azaz szervadományozás történt a hazai kórházakban, az egyik legtöbb a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján. A legtöbb szervkivétel és beültetés a vese esetében történt (179/173), szívátültetés 36 esetben valósult meg az elmúlt hat hónapban – derül ki az OVSZ adataiból.

Éppen a szív útját követi nyomon az a 11 perces film, amelynek riportere, operatőre és vágója is egyben Nyárai Gerzson, akivel arról is beszélgettünk, mennyire vagyunk tisztában a transzplantáció fogalmával, annak fontosságával, menetével.

Mentőápolónak tanultál, most pedig mentőzöl. Miért ezt a területet választottad?

A mentőzés gyerekkorom óta érdekelt, néhány éve kezdtem el, közben mentőápolóit végeztem. A Metropolitan Egyetemre (korábban BKF) jártam, azelőtt pedig az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba. Már ezalatt a Duna Televízió Cimbora című műsorát vezettem.

Miért gondoltad azt, hogy elkészíted a filmet? Mi volt a célod?

Már évek óta érdekelt a transzplantáció menete, illetve az egész folyamat szervezése. Elképesztő izgalmasnak és misztikusnak találtam – az akkor még teljesen ismeretlen – rendszert. Elkezdtem cikkeket olvasni az Eurotransplantról, illetve a magyarországi partneréről, az Országos Vérellátó Szolgálatról. Időről időre rápillantottam az aktuális várólistákra is, amelyek nyilvánosak az OVSZ oldalán. Idegen és "láthatatlan" emberek sorsát képzeltem el a távolból. A cél az volt, hogy készüljön egy izgalmas film. Az, hogy egy ismeretterjesztő videó lett belőle, később alakult így.

A transzplantáció, vagyis a szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomonkövethető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült centrumokban végzik ezeket az operációkat. A donort jelentő és ellátó intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, a két oldal között koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot. A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján.
A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása. A transzplantációval olyan betegségeket lehet sikeresen kezelni, amelyek más módon alig, vagy egyáltalán nem lennének kezelhetők.

Forrás: OVSZ

Mennyire vagyunk szerinted tisztában a transzplantációval, annak menetével, hogy miért fontos?

Hamar láttam, hogy olvasott, tájékozott emberek sem tudják, hogy ez hogyan zajlik. Azt sem tudják, hogy Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve él, vagy ha éppen hallottak róla, nem voltak tisztában a jelentésével. Tiltakozni, engedélyezni kell? Csak családon belül működik? Vagy csak idegenek kaphatják a szerveimet? Ilyen és más kérdésekkel találkoztam.

Dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója többször elmondta a közös munka során, hogy hihetetlen fontos lenne, hogy minél többet beszéljünk a témáról otthon, családi körben.

Ne történhessen meg az, hogy egy hirtelen és váratlanul elérkező szomorú pillanatban a családot váratlanul éri a szervadományozás lehetősége.

Találkoztál a munkád során olyan esettel, amikor végül szívátültetésre volt szüksége a betegnek?

A mentőmunka során a lehető legritkább esetben tudható a helyszínen, hogy szívátültetésre van/lesz szükség (hacsak nincs már erről korábbi papír). Szívbeteggel, akár hirtelen szívhalállal már annál többször találkozni. Érdekes volt viszont, hogy a film készítése alatt jártam ugyanazon az intenzív osztályon egyenruhában, mint, ahol 1-2 nappal korábban forgattam a filmet.

Mit tudsz a film utóéletéről? Milyen a fogadtatása?

A film jelen pillanatban 20 ezer nézőnél tart, ami egy ilyen hosszú Youtube videónál, ami ilyen komoly témával foglalkozik, nem rossz szám. A videót az összes fontos szakmai- és betegszervezet megosztotta az oldalán, nagyon jók a visszajelzések tőlük is. Dr. Mihály Sándor igazgató úr pedig a résztvevő kórházak, illetve a szaktárca dícsérő szavait tolmácsolta felém.

Lesz folytatás? Azt azért tegyük hozzá, hogy korábban is foglalkoztál hasonló tájékoztató filmekkel...

A csatornámon eddig sokkal lazább hangulatú portrékat jelentettem meg, de mindenképpen szeretnék hasonló témákkal is foglalkozni a jövőben. Annyira, hogy talán nem titok, tervezünk még filmet az Országos Vérellátó Szolgálattal is.

Régebben barátaimmal csináltunk már prevenciós filmeket, ezekkel sokáig hívtak minket iskolákba beszélgetni a srácokkal. Ma már nyilván sokkal jobbra csinálnánk őket, de azért szerettük.

Olvasson tovább! Az Ismeretlen Donorok Napja

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
T. A., újságíró, Fotó: Fejér Gergely

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kilökődést is okozhat, ha a beteg...

A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Önzetlen barátságból...

Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél...

Évente akár hússzal több...

Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.