Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók

MTI
megjelent:

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás.

A génhiba a legtöbb agyvérzést és szívrohamot okozó vérrögök képződését segítheti elő - idézi a BBC hírportálja a PLoS ONE tudományos lapban megjelent tanulmányt. A tudósok remélik, hogy genetikai teszttel a jövőben azonosítható lesz, kiknél növeli a kardiológiai betegségek kockázatát a génhiba.

A londoni King's College kutatói több mint 80 tanulmányt tekintettek át, ezekben mintegy 50 ezer ember adatait elemezték. Azt találták, hogy a PIA2 jelű gént hordozó személyeknél nagyobb volt a kockázata az érelzáródás okozta agyvérzésnek, mint azoknál, akiknél a gén nem volt jelen. Számításaik szerint a gén 10-15 százalékkal növeli az agyvérzés esélyét.

A növekedés jelentősége azonban attól függ, mekkora az egyén életmódjából fakadó kockázat, melyet olyan tényezők befolyásolnak, mint a dohányzás, a táplálkozás, a testsúly és a mozgás - olvasható a tanulmányban. Akik két ilyen gént is hordoznak, azoknál a kiinduló, életmódból fakadó kockázat akár 70 százalékkal is növekedhet.

Ugyanebben a lapban jelent meg egy másik tanulmány, mely kimutatta, hogy a 45 évnél fiatalabbaknál a PIA2 gén a szívroham nagyobb kockázatával is összefügg.

Úgy tűnik, a hibás gén a trombocita nevű véralkotók fehérjéivel (glikoprotein IIIa) áll kapcsolatban. Ezek a lemezkék a természetes véralvadásban vesznek részt, hogy sérülés esetén elállítsák a vérzést. A kutatók szerint azonban a hibás gén túlműködésre sarkallhatja őket.

https://www.bbc.com

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.