Mikor hívjak rögtön mentőt?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Azt hiszem sok esetben ezt a kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni. Persze, jól hangzik, hogy akkor, amikor úgy látjuk, hogy a késlekedés veszélyezteti a beteg életét-egészségét, de ezt megítélni nem egyszerű feladat.

Ha valaki eszméletlen (tehát nem tud vele kapcsolatot teremteni, nem válaszol a feltett kérdésekre), vagy úgy látja, talán nem is lélegzik az illető, késlekedés nélkül hívjon mentőt! Tf:104. Nagyon lényeges, hogy mindig mondja el pontosan, hová kér segítséget! A falu vagy város neve is fontos!

Persze Önnek világos, hogy a Fő utca 15-ből telefonál, de a mentők területén akár 10 településen is lehet Fő utca. Igyekezzen a helyszín pontos megjelölése után röviden, lényegretörően tájékoztatást adni a mentős kollégának. Ettől függ, hogy milyen mentőegységet küld segítségként! Jó információk alapján a probléma megoldásában jártas, felkészült mentős csapat segítségére számíthat!

Javaslom, hogy határozza meg, milyen Önnél ill. családtagjainál az érbetegség kialakulásának rizikója kattintva!

Ha ez nagy, akkor figyelmesen olvasson tovább! Ha akár terhelésnél, akár nyugalomban szorító, nyomó, mellkasi- háti fájdalma jelentkezett, és az megpihenve 10-15 perc alatt nem szűnik maradéktalanul, vagy visszatér, azonnal hívja a mentőket! A panasz akár szívinfarktus első jele is lehet.

Ha hirtelen erősen fulladni kezd, és az 1-2 percen belül nem szűnik, azonnal hívjon mentőt! A panasz akár hirtelen szívelégtelenség jele is lehet.

Ha hirtelen forgó szédülés kezdődik, hányinger, járásbizonytalanság (mintha a feje oldalra húzná) vagy keze, lába hirtelen ügyetlenné válik, elgyengül, a szavakat nehezen vagy akadozóan ejtené vagy szavai érthetetlenné válnak, hirtelen kettőslátása, vagy más látászavara támad, azonnal hívjanak mentőt! A panasz akár szélütés jele is lehet.

Inkább történjen egy "felesleges” vizsgálat, mint a késlekedés okozzon vissza már nem fordítható állapotromlást!

Ne attól rettegjen, mi lehet a baj! Attól féljen, hogy a késlekedéssel időt veszít, és az idő maga az élet!

Tovább Mit vigyek az orvoshoz, kórházba?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

A 112-es segélyhívó egész...

Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható...

Baleset: Minden hetedik embertől...

A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.