Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

Mit tegyek heves szívdobogás esetén?

Azzal tisztában vagyok, hogy étkezés során, ahogy (meg)telik a gyomor, akkor feljebb tolódik a szív felé, de azt kétlem, hogy ez a kisebb adagoknál is így lenne. Ezen kívül van egy másik szívveréssel kapcsolatos tünetem is, amit este lefekvéskor elalvás közben érzek: néha nagyobbat ver a szívem, de alapvetően szabályos ütemben ver, csak vannak ilyen nagyobb dobbanások. Volt pár éve EKG-vizsgálatom a háziorvosomnál, de nem mutatott semmit, érdemes lenne kivizsgáltatni egy szívultrahangos vizsgálattal?

Dr. Molnár Dóra, kardiológus válasza

Az emésztéssel kapcsolatos panasz miatt inkább gasztroenterológiai vizsgálatot javasolnék, a gyorsabb szívverés inkább egy válaszreakció a szervezetet ért hatásra.

Az esti nagy szívdobbanások valószínűleg extraszisztolék lehetnek - ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val, esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről.

Egyéb tényezők a háttérben

Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kialvatlanság, nagy stressz, jelentős izzadás, nagyobb mennyiségű koffein is fokozhatja az extraszisztolék, és egyéb ritmuszavar előfordulását. A kardiológiai vizsgálatig megpróbálható esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítmény alkalmazása, ami a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Ezt az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Dr. Molnár Dóra, kardiológus szakorvos
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.