Szívritmus és zavarai gyermekkorban

szerző: Dr. Reiter Éva, gyermekkardiológus főorvos - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

Szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szívműködést szabályozó elektromos tevékenység nem szabályos, és ebből adódóan nem megfelelő: túl lassú, túl gyors, szabálytalan a ritmus, vagy nem megfelelően jut el az ingerület a szinusz csomótól a szívizomzatig.

A szív 4 üregből: 2 pitvarból és 2 kamrából álló folyamatosan és szabályozottan működő „motor”,melynek feladata a vér mozgásban tartása. Szívünket pitvari és kamrai sövények osztják jobb- és bal szívfélre. A jobb szívfél a test „fáradt” vérét fogadja, és továbbítja a tüdőbe, hogy ott oxigénnel frissüljön, majd a bal pitvarba visszajusson. A bal kamra összehúzódásával a vér a főverőérbe jut, és érrendszerünk révén egyre kisebb és kisebb erekben keringve jut el szerveink sejtjeihez, s látja el a működéshez szükséges tápanyagokkal, energiával.

Szívzörejek gyermekkorban

A szívbetegségeknek még a gyanúja is komoly izgalmat vált ki a szülőkben, természetesen joggal. A szívzörej is ilyen gyanújel. Ez a vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenség, amelyet a szív feletti hallgatózással vizsgálnak. Szívzörejek gyermekkorban

A szív folyamatos elektromos működését a jobb pitvarban található pacemaker (ingerületkeltő)-tulajdonságú sejtjeink biztosítják, ezt szaknyelven szinusz csomónak hívjuk. Működését befolyásolják környezeti, idegrendszer által közvetített hatások, ezáltal képes pl. izgalom, stressz, mozgás hatására gyorsabb, éjszakai pihenés esetén lassabb tempó diktálására. A szinusz csomó tehát az ingerképző hely a szívben, az ingerület a pitvarokban szétterjedve jut el a pitvar-kamrai határra, ahonnan az ún. His-köteg és Tawara-szárak közvetítésével vezetődik nagyon rövid idő alatt a szívkamrák izomzatához és eredményezi azok összehúzódását. A vér a fő verőerekbe jut, így keletkezik az artériákban tovahaladó pulzushullám, melyet pl. a nyakunkon, könyökünkön, csuklónkon, de akár a láb bizonyos pontjain is jól ki lehet tapintani.

Az egy perc alatti szívösszehúzódások száma a pulzusszám. Normális esetben pulzusunk jól tapintható, ritmusos. A pulzusszám nem állandó, tevékenységünktől függően alacsonyabb vagy magasabb lehet. A normál pulzusszám az életkorral is változik – minél fiatalabb egy gyermek, annál magasabb a pulzusszáma pl. újszülötteknél 80-180/perc között lehet, míg egy serdülőnél már inkább a felnőttekéhez hasonlóan normálisan 60-100/perc közötti a szívfrekvencia.

Szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szívműködést szabályozó elektromos tevékenység nem szabályos, és ebből adódóan nem megfelelő: túl lassú, túl gyors, szabálytalan a ritmus, vagy nem megfelelően jut el az ingerület a szinusz csomótól a szívizomzatig. Nem ritka, hogy rutin orvosi vizsgálat kapcsán merül fel valamiféle szívritmuszavar gyanúja, akár teljesen panaszmentes gyermeknél. Máskor tünetek, panaszok hívják fel a figyelmet az eltérésre: pl. túl gyors szívverés, túl lassan dobogó szív, nagyobb szívdobbanások, mellkasi remegésérzés, bizonytalanságérzés – súlyos esetekben légszomj, szédülés, ájulás közeli állapot, eszméletvesztés.

A szív rendezetlen működése miatt a szívkamrák működése gyengülhet, nem tudnak elegendő vért juttatni a nagy erekbe, így a szervek működése károsodhat. A panaszok, tünetek megjelenése függ a pulzusszámtól: minél nagyobb a normálishoz képest az eltérés, annál gyorsabban és kifejezettebb tünetekre lehet számítani, ill. minél hosszabb ideig rendellenes a szívműködés, annál inkább panaszok jelentkeznek. Nagyobb gyermekek többnyire megélik a „furcsaságot”, beszámolnak panaszaikról, érzéseikről. Kisebb gyermekeknél, csecsemőknél nagyon nehéz lehet felismerni a szívritmuszavar, náluk gyakran a szerveket érintő vérellátási zavar, működési zavar tünetei: pl. túlzott nyugtalanság vagy éppen aluszékonyság, hányás, lazább széklet lehet figyelmeztető.

Ritmuszavarra utaló panaszok esetén kardiológiai szakvizsgálat során lehet tisztázni a tünetek hátterét, s ennek alapján meghatározni a teendőket. A vizsgálat során a szív elektromos működését elektrokardiogram (EKG) segítségével követhetjük nyugalomban, ill. terhelés során, vagy akár 24 órás monitorizálással a napi megszokott tevékenység mellett.

A „jóindulatú” eltérések hosszú távon sem károsítják a szervezetet, ilyenkor kezelés nem szükséges. A ritmuszavarok másik részénél ritmusszabályozó gyógyszerek, vagy akár műtéti kezelés lehetséges, ill. szükséges lehet – ma már, gyermekkorban is akár végleges megoldást jelentve a problémára.

Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia), vagy lassabban (bradycardia) működik, vagy a ritmus nem egyenletes. Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

(Dr. Reiter Éva, gyermekkardiológus főorvos; Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.