A szív- és érrendszer állapotát jól tükrözik a szemben lévő erek

MTI
megjelent:

A szemben lévő erek vizsgálata sok fontos információt ad a szív- és az érrendszer állapotáról. Görög kutatók igazolták, hogy ez az érzékeny módszer még a korábbinál is több adatot nyújthat a kezelőorvosoknak.

Az Európai Szívgyógyászok Társaságának müncheni kongresszusán hangzott el Vasziliki Katszi és munkacsoportjának három, egymáshoz kapcsolódó előadása, melyek a magas vérnyomás különböző stádiumaiban szenvedő betegek szemészeti vizsgálatának eredményét ismertették.

Az egészséges életmód csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Az egészséges életmód hatékonyan csökkentheti az örökletes hajlamból fakadó kockázatokat szívbetegségek esetében - derítették ki amerikai szívgyógyászok. Az egészséges életmód csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Az első tanulmány 229 kezdődő magas vérnyomású beteg adatait mutatta be. Ezek átlagosan 62 éves emberek voltak, de korábban még semmiféle gyógyszeres kezelést nem kaptak. A szakorvosok megvizsgálták a szemfenék ereinek állapotát és ezeket az eredményeket összehasonlították a szív ultrahangtechnikával végzett méréseivel.

A szem ereinek állapota szoros összefüggést mutatott a szívizomzat teljesítményének romlásával és a vérnyomás alakulásával is. Hasonló mértékben volt párhuzamos változás a két szívkamra közötti válaszfal megvastagodása, a bal szívpitvar kitágulása és a szem ereinek károsodása között.

A második megfigyelés 268 újonnan kiszűrt, magas vérnyomású beteg tanulmányozásán alapult. A laboratóriumi mérések igazolták, hogy egyikük sem volt cukorbeteg, és szívbetegség kimutatható formájában sem szenvedtek. A látóhártya ereinek kóros változása és a vérnyomás emelkedése itt is párhuzamosan alakult.

A harmadik vizsgálatban 202 szintén szűrővizsgálatok során talált magas vérnyomású, korosodó beteg vett részt. Itt a szem ereinek kóros elváltozását a világszerte mind gyakoribb anyagcsere tünetcsoport jellegzetességeivel hasonlították össze. Ennek a tünetcsoportnak része a magas vérnyomás, a kezdődő cukorbetegség, a kóros vérzsírszint és az elhízás.

A tüzetes szemészeti vizsgálat az anyagcsere tünetcsoportot jellemző eltérésekkel is jellegzetes párhuzamosságot mutatott.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a szemészeti vizsgálat önmagában is jelezheti a szív- és érbetegségek fokozott kockázatát, esetleg már elinduló folyamatát, amit részletes, további vizsgálatokkal korán tisztázni lehet.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.