Előrejelzés - A koszorúérbetegek életkilátásai

MTI
megjelent:

A korábbi eljárásoknál megbízhatóbban jelzi a szívbetegek életkilátásait osztrák és német szívgyógyászok pontrendszere a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, amelyet az általánosan végzett vizsgálatok adatai alapján készítettek el.

A személyre szóló, egyénre szabott gyógykezelés alapvetően fontos eleme, hogy a kezelőorvos pontosan fölmérhesse a beteg kockázati tényezőinek mértékét, a legjobb módszereket a betegség előrehaladásának fékezéséhez.

Az évtizedek alatt fokozatosan kifejlődő és lassan romló érelmeszesedés előrehaladását nem könnyű megjósolni. Különböző vizsgálatok eredményeiből már több eljárás készült, de ezek eddig nem voltak igazán megbízhatóak.

Bécsi és ludwigshafeni kardiológusok együttműködésével készült el most egy olyan pontozás, amely az általánosan, mindenütt elvégzett mérések, laboratóriumi vizsgálatok fölhasználásával kínál olyan módszert, amellyel a betegek életkilátásai nagy valószínűséggel meghatározhatók - olvasható a European Heart Journal szakfolyóiratban.

Szakemberek 547 szívbeteg sorsát követték átlag több mint egy évtizeden át. A különféle klinikákon kezelt betegek esetében mindazok az adatok, mérési eredmények hiány nélkül megvoltak, amelyeket a kutatók lényegesen gondoltak a betegek életkilátásai szempontjából.

Az életkor, a szív balkamrájának teljesítménye, a pulzusszám, a máj és a vese állapotára jellemző laboratóriumi adatok, valamint a cukorháztartás állapotát mutató, a vércukornak több hónapos átlagát jelző, vérfestékhez kötött cukor mennyisége került ebbe a listába.

A munkacsoport a legkülönbözőbb egyéb laboratóriumi mérések eredményeit, a betegek által szedett gyógyszerek egész sorát is besorolta az értékelésbe, de ezek a kockázat mértékének meghatározását jelentősen nem befolyásolták.

A pontozásban szereplő adatok alapján a korábbi módszereknél 35 százalékkal pontosabban tudták meghatározni a nagykockázatú betegeket, azt, hogy a vizsgált betegcsoportban mekkora a tízéves túlélési arány. A kutatók szerint az orvosok ezzel a módszerrel kiemelhetik azokat a betegeket, akik fokozott figyelmű kezelést igényelnek.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a koszorúér-szűkület?

Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Koszorúér-betegség
Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret, a koszorúeret nevezzük. Ennek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak, az így kialakuló kórkép koszorúér-szükület, koszorúér-betegség néven is ismert. A fejlett országokban a koszorúér meszesedése, illetve az ebből eredő szívinfarktus, valamint hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.