Új módszer a szívritmuszavar diagnosztikájában

Medipress
megjelent:

A szív elektromos vezetésének zavara, amikor zavart szenved az összehúzódás-tágulás összehangolt működése, igen gyakran jár fatális következményekkel.

Idáig a kutatók a szív elektromos aktivitását közvetlenül a szívizmon mérték, illetve a közvetett mérés során arra bonyolult matematikai modell segítségével következtettek. Dr. Elisa Konofagou és munkatársai egy új, nem invazív eljárást fejlesztettek, mely ultrahangos képalkotó módszerre épül. Az Elektromechanikai Hullám Képalkotó (EWI) könnyen beépíthető a legtöbb ultrahang-készülékbe, ami az eszközt igen költséghatékonnyá teszi.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban napvilágot látott új módszer mintegy ötször gyorsabb, mint a hagyományos EKG, alapját a szív apró deformációinak kimutatása képezi: pár négyzetmilliméternyi területen mérik a szív kétezred másodperc alatt végbemenő tágulását és összehúzódását. A szív alapos átvizsgálása lehetővé teszi, hogy következtetni lehessen a szív elektromechanikai működésére mind a négy szívüreget illetően.

EWI - hatékony segítség a szívritmuszavar orvoslásában

Szívritmuszavar akkor alakul ki, amikor a szív normális elektromos aktiválódása zavart szenved. Az állapot valószínűsége az életkorral párhuzamosan nő. A megoldásra sok esetben létezik módszer, például a sebészi úton felhelyezett ritmusszabályozó eszköz, a pacemaker, vagy a károsodott szívizmon mesterséges ritmust keltő katéter. Azonban az orvosok nem képesek minden esetben megmondani, hová érdemes felhelyezni a katéter-elektródot. Az EWI pontosan képes meghatározni azt a pontot, ahol a beavatkozás a legnagyobb hatásfokkal jár.

Az eljárás előnye, hogy biztonságos, hordozható és olcsó. A közeljövőben az ultrahangkészülékek nem fogják meghaladni egy mobiltelefon méretét, ami nagymértékben elősegíti a rutin vizit során való használatot. Mindazonáltal a módszer kipróbálása további klinikai vizsgálatokat tesz szükségessé.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.