• Szex időskorban: a férfiak aktívabbak

    Szerző: MTI

    A férfiak kétszer akkora valószínűséggel élnek aktívabb nemi életet a kor előrehaladtával, mint a nők, de bármilyen legyen is a szex, a jó egészségi állapot meghatározó a szexuális közérzet szempontjából az idősebb korosztályban - derült ki egy tanulmányból, amelyet szerdán ismertetett a British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklap.

    A tanulmány, amely az amerikai lakosságon végzett két vizsgálaton alapul, azt mutatja, hogy az idő múlásával növekvő különbség egyértelműen a 75-85 év közöttieknél a legnagyobb. Ebben a korosztályban tíz férfiból csaknem minden negyedik állította magáról, hogy szexuálisan aktív, ezzel szemben tíz nőből kevesebb mint kettő vallotta ugyanezt (17 százalék). A nemek közötti különbségek ugyanakkor csökkentek azoknál a válaszadóknál, akiknek volt házastársuk vagy intim partnerük - idézte a tanulmányt a brit szaklap.

    Hirdetés

     Létezik férfi klimax? 

    Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek. 
    A tesztoszteronhiány okozza? >>

    Az egyik vizsgálatot (1995-1996-ban) mintegy 3000 fős reprezentatív mintán végezték el, a megkérdezettek közül a legfiatalabb 25, a legidősebb 74 éves volt. A másik vizsgálat során (2005-2006-ban) ugyanennyi 57 és 85 év közötti embert faggattak. A válaszadók túlnyomó többsége (95, illetve 97,8 százaléka) heteroszexuálisnak mondta magát.

    Ötvenöt évesen a férfiak várható nemi élettartama még mintegy 15 év, a nők viszont csak 10 és fél évre számíthatnak. A 75-85 évesek között a férfiak 41,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdekli a szex, míg a nőknél ez az arány mindössze 11,4 százaléka volt. Ebben a korosztályban azok közül, akik azt állították, hogy nemi életet élnek, a férfiak 70,8 százaléka ítélte a szexet kielégítőnek, míg a nők között alig több mint minden második (50,9 százalék).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálat megerősítette, hogy az eltérések részben a családi állapottal (házas, van partnere vagy nincs) magyarázhatóak. A férfiak csaknem háromnegyede - minden korosztályban - azt válaszolta, hogy van társa. Ez az arány tízből kevesebb mint négyre (38,5 százalék) esett vissza azonban a 75 éves vagy még idősebb nők között.

    Az egészségesek gyakorlatilag kétszer annyira érdeklődnek a szex iránt, mint azok, akiknek megrendült az egészségük. Jóllehet a férfiak szexuálisan aktív várható élettartama hosszabb, gyenge egészségi állapotuk miatt több szexuálisan aktív évet veszítenek - állítja a tanulmány.

    Az első vizsgálatnál a szexuális aktivitás fogalma alatt azt értették, hogy volt-e valakinek legalább egy nemi kapcsolata - függetlenül annak jellegétől - a megelőző hat hónapban, a másodiknál tizenkét hónapot vettek alapul.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.03.10 13:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

    A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

    Ismerje fel az időskori vérszegénységet!

    Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképzőszervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát.

    Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

    Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori bőrelváltozások - Okok és kezelési lehetőségek

    Az életkor előrehaladtával sokféle változás tapasztalható a szervezetünkben, testünk külső részein, így a bőrfelületünkön is. A szépészeti bőrfiatalításoknál azonban sokkal fontosabbak az egészségetmegőrző vagy azt visszanyerő bőrgyógyászati kezelések indokolt esetekben. Az évenkénti rutinszerű bőrkontroll már 45 éves kor felett ajánlott!

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.