Mértéktelen ivás és magas vérnyomás: infarktushoz és stroke-hoz vezethet

Medipress
megjelent:

Dél-koreai kutatók megállapították, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás és a magasvérnyomás-betegség olyan halálos állapotok kialakulását segíti elő, mint a szívinfaktus és a szélütés (stroke).

Heechoul Ohrr professzor (Jonszej Orvostudományi Egyetem) és munkatársai megállapították, hogy az alkoholt fogyasztó, legalább 168/100-as vérnyomással rendelkező férfiak körében legalább négyszeres a szív- és érrendszeri betegség következményeként kialakuló halál esélye, mint az alkoholt nem fogyasztó társaké. Az egy alkalommal 12 pohárral fogyasztók körében már mintegy 12-szeresre növekszik a stroke és a szívinfaktus kockázata. A tanulmány a Stroke augusztus 19-i számában jelent meg.

A vizsgálathoz Ohrr munkacsoportja 6100 falusi ember egészségügyi adatait használta fel, legalább 21 éves periódusra visszamenőleg. A résztvevőket négy csoportra osztották: absztinensek, alkalmi fogyasztók, mérsékelt rendszeres ivók, illetve rendszeres nagyivók. A magas vérnyomásos férfiak között 17,8 százalék volt mérsékelt ivó, míg 3,9 százalék nagyivó. A nagyivó nők nem vallották be pontosan mennyit isznak, emiatt ebből a csoportból nem vonható le pontos következtetés.

A magasvérnyomás-betegség mintegy háromszorosra növeli a stroke kockázatát. Azonban emellett az egy alkalommal történő hat-tizenkét egység szesz elfogyasztása négyszeresre, tizenkettőnél több egység 12-szeresre növeli az esélyt. Magas vérnyomás nélkül az alkoholfogyasztás ugyan fokozza a stroke kialakulásának valószínűségét, azonban ez nem jelentős, csupán 1,66-szoros az absztinensekhez viszonyítva.

A nagyivás igen elterjedt Dél-Koreában: a felnőtt férfiak közel fele fogyaszt el hetente legalább egyszer minimálisan hat egység szeszt, a nőknél az arány majdnem 10 százalék.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. Ön hajlamos stroke-ra?

Az Amerikai Szívtársaság (AHA) a mérsékelt alkoholfogyasztást ajánlja: férfiak esetén maximum napi két egység ital, nőknél egy egység. Egy egységnek minősül egyharmad liter sör, egy deci bor, illetve 0,3 deci tömény alkohol.

Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Stroke Központ igazgatója szerint a tanulmány üzenete az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztást kell előnyben részesíteni, ugyanis ez hosszabb távon csökkenti a stroke kialakulásának esélyét. Ugyan arra nem bíztat, hogy aki nem iszik, kezdjen el fogyasztani, de arra igen, hogy aki nem tartja a mértéket, az vegyen vissza a tempóból.

(Medipress)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.